Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Termometern får nytt liv

I över 60 år har termometern prytt sin plats på hörnet. Om en vecka kommer den att visa sina lysande röda grader igen.

Den har varit ett sorgligt kapitel de senaste åren. En termometer som inte visar någonting är helt värdelös, vilket åtskilliga kunder påpekat för Ströms.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men den 10 november blir det ändring! Då ska termometern vara igång, lovar fastighetsägaren.

Termometern byggde på för gammal teknik, den drog för mycket ström (!), den gick sönder för ofta, den var för dyr att reparera och den la av helt för bortåt två år sedan.

- Det har inte varit helt lätt. Vi har letat efter ny teknik på marknaden. Nu har vi hittat en med LED-teknik, som bara drar tio procent så mycket el, berättar Rolf Åkerman på fastighetsägaren Vasakronan.

Termometern på hörnet av Kungsgatan/Västra Hamngatan blir som vanligt 18 meter hög, med röda "grader". Den går på ett nytt datastyrt system och upprustningen kostar omkring en halv miljon kronor.

- Det känns roligt som göteborgare att få återskapa detta, säger Rolf Åkerman. Termometerns historia går tillbaka till 1949. Då ägdes Ströms av ett par familjer Ström, som ofta var ute på inköpsresor på kontinenten.

- Någonstans såg de en liknande termometer. Det finns en på Rådhustorget i Köpenhamn och en i någon tysk stad. De lät sig inspireras, säger Åke Rudhag, som med sin familj i dag äger Ströms.

Han är i dag 76 år och började på Ströms 1960, efter att ha inlett sin bana som springpojke på Gulins herrekipering.

- På den tiden var Ströms hörna en samlingsplats, precis som Gumperts hörna. Man träffades där, för att sen gå på bio, berättar Åke Rudhag.

Han minns också den gamla termometern, som bestod av 70 stycken mindre termometrar på taket, med var sin ledning ner till respektive "grad" på den stora termometern. Denna relik automatiserades av Ströms på 1990-talet.

För att fira detta då slog Ströms på stort med tårtkalas: en drygt fem meter lång tårta tillverkad av grannen Café Mecka. Varje grad var enorm och rymdes inte på en papptallrik. Ströms lämnade dessutom denna dag lika mycket rabatt, som termometern visade grader ute.

- Det var på våren och jag tror vi gav omkring 14 procents rabatt, säger Rudhag som varken planerar tårta eller rabatt den 10 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.