Tecknaren som driver Trump till vansinne

Överskattad,tredje klassens talang, total förlorare, tönt, sliskig. För trettio år sedan haglade Donald Trumps okvädningsord över Garry Trudeau och hans skapelse Doonesbury. Nu är Trudeau tillbaka.

ANNONS
|

Garry Trudeau ritade sin serieteckning Doonesbury nästan dagligen från debuten 1970 och flera årtionden framåt. Under senare år har han inte varit lika flitig men med Donald Trump som republikanernas presidentkandidat slår Trudeau till med full kraft. Trudeau är kanske den tecknare som bäst fångat den amerikanska samtiden i serieform.

I den just utkomna boken Yuge! ( Trumps sätt att uttalade ordet Huge, enormt) har han samlat Tumpteckningar från 1980-talet och kompletterat med en rad nya.

Det var när Donald Trump for fram som värst i fastighetsbranschen under åren 1987-1988 som Trudeau började teckna honom och sedan höll det på fram till 2000 då Trump sonderade terrängen för att bli presidentkandidat.

ANNONS

Trump var först smickrad över uppmärksamheten –Doonesbury var ju dåtidens roligaste och kvickaste satir – men snart skrek han ut att han avskydde alltihop.

Han karaktäriserade Trudeau som överskattad och som en usel tecknare. En tönt för att sammanfatta det hela. En förlorare, särskilt i jämförelse med frun Jane Pauley som då var tv-stjärna i morgonprogrammet Today.

Trudeau satte tidigt fingret på Donald Trumps personlighet. På en teckning från 1987 har Vita Huset fått en stor överbyggnad i form av ett torn och texten Jobb nummer ett – ett Vita Hus som vi kan vara stolta över.

I en annan ruta från samma år tittar en misstrogen man på tv där Trump försäkrar:

–Skojar du? Jag har tillbringat hela mitt liv med att arbeta med människor som lever i små omständigheter.

–Hur då?

–Genom att vräka dem!

Här finns alla misslyckanden som Trump inte vill påminnas om. Hur han tvingades sälja sin lyxjakt som han inte hade råd med och som sällan kastade loss eftersom han var rädd för sjögång. Och hur flygplansflottan försvann, liksom kasinot i Atlantic City.

Till de nya serierna hör attackerna på medierna. Som när Trump skriker åt en frågeställare på ett valmöte när han just fått guvernören Chris Christies stöd:

ANNONS

–Håll tyst! Vare sig medierna gillar det eller inte så skall vi tre göra världen stor igen.

–Vem är den tredje?

–Putin förstås , vilken korkad fråga!

Donald Trump har antytt att han är förföljd av Trudeau, men har hittills undvikit att slå till med storsläggan eftersom han hoppas att boken snabbt skall falla i glömska. Så ser det dock inte ut. Första upplagan är slutsåld.

Under tiden som Donald Trump funderar på hur han skall ta sig an Gary Trudeau dundrar han mot dagens medier.

På valmöte efter valmöte hävdar Trump att hans fiende inte är Hillary Clinton.

–Jag slåss inte mot skurkaktiga Hillary, ropar han. Jag slåss mot skurkaktiga och korrupta medier.

Trump nämner de stora mediebolagen och namnger enskilda reportrar och får jubel till svar när han lovar att krossa medierna. Det handlar inte, påstår han, om att ge sig på det fria ordet. Bara att slå ned den del av medievälden som bestämt sig för att inte ge honom en rimlig chans i valrörelsen.

Donald Trump är annars den kandidat som fått mest gratis mediatid – i motsats till alla de övriga kandidaterna som får lita till betald tv-reklam – genom att ständigt twittra och ringa till nyhetsredaktionerna.

ANNONS

Garry Trudeau kan vänta en kanonad av oförskämdheter när Donald Trump samlat sig.

Fakta: Garry Trudeau

Yrke: Serietecknare

Ålder: 68 år

Känd för: Serien Doonesbury sedan 1970

Belönad: En rad priser bl a Svenska Serieakademins Adamsonstatyett

Familj: tv-personligheten Jane Pauley och tre barn

Bor: New York, USA

Aktuell: Satir i serieform om Donald Trump

ANNONS