Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Team Sportia i akut kris

Team Sportias ekonomiska läge är akut. På måndagen lämnade man in en ansökan om företagsrekonstruktion till Göteborgs tingsrätt.

Sportvarukedjan Team Sportia är i akut ekonomisk kris, skriver Market.se. Enligt sajten har bolagets bank, SEB, sagt upp krediterna. Enligt ansökan om företagsrekonstruktion, som market.se tagit del av, är det bland annat vikande försäljning, kraftiga underskott i de åtta centralt ägda butikerna och bristande likviditet hos franchisetagarna som är orsakerna till likviditetskrisen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I ansökan skriver Team Sportia bolaget omedelbart måste inleda en rekonstruktion för att undvika konkurs.

I februari avgick Fredrik Andreasson som vd. Man har inte rekryterat någon ny vd. Istället är det styrelseordförande Lars Stenberg som skött vd-sysslorna.

Team Sportia startades 1989 och har 126 butiker över landet. Bland annat säljer man sportutrustning för fotboll, löpning och cykel.

Företaget har fyra butiker i Göteborg; en på Backaplan, en i Nordstan, en i Sisjön och en på Frölunda torg. Ingen av dem berörs av rekonstruktionen. Dessutom har man en mängd butiker i övriga Västsverige.

Till TT säger Team Sportias vd Lars Stenberg att bolaget har hamnat i en akut likviditetskris, inte minst sedan SEB sagt upp företagets krediter.

– Vi har haft en ansträngd finansiell situation under ett antal månader. I ärlighetens namn har vi brutit våra lånelöften och kan man inte återställa dem så ryker krediterna, säger han till TT.

Stenberg säger sig dock vara övertygad om att en rekonstruktion blir framgångsrik.

Konkurs vill han inte tala om.

– En konkurs är absolut inte nära. Hade styrelsen och ledning inte sett möjligheter till en förändring så hade vi inte gått in i det omfattande arbetet med en rekonstruktion. I grund och botten har vi en ganska sund ekonomi och nu kommer det att handla om ägartillskott och vi tittar även på andra finansiella lösningar.

Lars Stenberg vill inte lägga skulden för likviditetskrisen på den ökande konkurrensen inom sporthandeln där flera utländska kedjor etablerat sig i Sverige på senare år. Han hävdar att Team Sportia har en stark lokal förankring och om något snarare vunnit på att marknaden vuxit.

Team Sportias sponsoravtal med klubbar och enskilda tävlingar påverkas inte av rekonstruktionen utan gäller som tidigare, enligt Lars Stenberg.

Rekonstruktionen omfattar 45 anställda på huvudkontoret i Mölnlycke samt de centralt ägda butikerna i Barkarby, Jakobsberg, två i Norrköping, två i Lund, Stora Bernstorp opch Burlöv.

Under många år fanns få rikstäckande aktörer i Sverige på den här marknaden. Nu har konkurrensen hårdnat betydligt.

– Den starka hälsotrenden i samhället där vi konsumenter investerar väldigt mycket i oss själva, även i en lågkonjunktur, och är väldigt aktiva har gjort att det kommit in många nya aktörer på marknaden, säger Lena Larsson, vd på HUI Research, till TT.

Det gäller både nätaktörer och utländska kedjor som lockas hit av den ökande efterfrågan.

– Det blir en tuffare konkurrenssituation naturligtvis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.