Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Taxiförare får sparken - störde hbtq-utbildning

Flera taxiförare i Göteborg får sparken efter att ha stört en obligatorisk utbildning i hbtq-frågor förra helgen.

I fredags och lördags, i samband med nyligen avslutade West Pride, anordnade färdtjänsten i Göteborg en utbildning kring hbtq-frågor och mänskliga rättigheter. Kursen är obligatorisk för alla förare som kör för färdtjänsten

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under ett av utbildningspassen blev stämningen mycket hotfull och några förare från de stora bolagen Taxi Kurir och Taxi 020 störde föreläsarna så mycket att de fick visas ut ur lokalen.

- Jag har föreläst mycket i hbtq-frågor. Det här var den mest problematiska situation jag varit med om, stämningen var hotfull. Göteborg har haft ett rykte som bögknackarstad. Då är det mycket olyckligt att det blir så här, säger kulturvetaren Emil Åkerö, inhyrd föreläsare.

- Några förare ifrågasatte varför de över huvud taget skulle utbildas i hbtq-frågor, fortsätter han.

Färdtjänstens ledning har i veckan haft möte med ledningen på Taxi Kurir och Taxi 020. Ledningen för trafikbolagen ser också allvarligt på det inträffade och kommer att avsluta anställningen för de förare som uppträdde olämpligt.

GP har inte fått någon kommentar från taxiföretagen hur många förare det handlar om. Men enligt Peter Norling, trafikchef på färdtjänsten, rör det sig om ett tiotal chaufförer.

Högsta ledningen ska närvara

- På ett av förmiddagspassen var det flera förare som avvisades från lokalen på Dalheimers hus av Taxi Kurirs trafikförmän. Det var förare som var kritiska mot hbtq-temat och hånade föreläsaren, säger Peter Norling på färdtjänsten.

Det är chaufförer ur den gruppen som nu skiljs från sina jobb.

Utbildningen kring hbtq-frågor och mänskliga rättigheter avslutas nu på lördag med två utbildningstillfällen. Enbart förare från Taxi Kurir och Taxi 020 är inbjudna.

- Övriga trafikföretags förare kommer att gå utbildningen vid ett senare tillfälle, 7 september. På lördag kommer Taxi Kurir och Taxi 020 att ha fler trafikförmän på plats och även den högsta ledningen ska vara närvarande, uppger Peter Norling.

Alla 800 ska kollas upp

Färdtjänsten kommer under sommaren att gå igenom samtliga 800 förare.

- Vi kommer att genomföra en fördjupad kontroll av att de har gått alla utbildningar samt att de i allt övrigt uppfyller våra avtal. Vi kommer dessutom att se över vilka ärenden de har i vår händelsedatabas. De som inte uppfyller våra krav kommer också att få sin behörighet återkallad från fortsatta färdtjänstuppdrag, heter det i ett pressmeddelande från färdtjänsten.

När utbildningarna höll på i lördags var tillgången på taxibilar stundtals obefintlig. Personalen på trafikledningen fick slita hårt för att över huvudtaget få tag i bilar.

- Trafikföretagen hade lovat oss att det problemet inte skulle uppstå. I efterhand kan vi konstatera att de inte klarade av den uppgiften. När vi genomför lördagens utbildningar kommer vi att säkerställa att det inte inträffar igen, meddelar Eva Rödsta, Informationschef på färdtjänsten.

Bakgrunden till kursen för taxiförare i hbtq-frågor är att färdtjänsten vill att chaufförerna ska få samma utbildning som andra anställda i Göteborgs stad.

- Likabehandling och inkludering ska vara lika självklart för den som kör serviceresor för oss som för den som arbetar i hemtjänsten, säger Peter Norling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.