Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Taxi måste ge maxpris före resan

Taxibolag med höga jämförpriser ska tvingas informera kunden om det maximala slutpriset innan resan påbörjas. Det föreslår Transportstyrelsen i en utredning som lämnas över till regeringen i dag.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) tror att det kommer vara ett sätt att inte bli lurad på priset. Hon siktar på driva igenom förslaget om bättre prisinformation.

TT: Hur troligt är det att förslaget går igenom?

-Det här är väldigt efterlängtat, både bland människor i gemen men också bland seriösa företag som vill ha bort den osunda konkurrensen. -Vi ska vara medvetna om att de allra flesta sköter sig, men det här är priset för dem som inte gör det. Vill vi ha en bra och fungerande marknad ändå är det sånt här vi måste ta till.

Utredningen föreslår även att polisen ska få rätt att beslagta registreringsskyltarna om taxametern inte fungerar.

-Vi stödjer ju förslaget fullt ut, och det tror jag vi gör tillsammans med hela taxibranschen. Det blir en sanering av branschen på det här sättet och vi tycker att det är jättebra. Det borde ha gjorts för länge sen, säger Lars Strömberg, vd för Taxi Stockholm. -Jag tänker mest på utländska gäster som kommer till Sverige och blir lurade under taxiresor, det kan ju vara hur höga priser som helst. Vi tycker inte att det ger besökare ett bra intryck av Sverige.