Tårtkastaren: "Jag kände mig glad"

ANNONS
|

Gruppen Fag Army tar i ett Facebookuttalande på sig ansvaret för att Kristdemokraternas partiledare fick en bakelse kastad över sig vid ett väljarmöte vid Kungsportsplatsen i måndags.

Tårtningen kallar Fag Army för Aktion kommando Bakelsebögen, och bakelsekastaren "Simon" som infiltrerat KD i Göteborg berättar för GP varför.

- Detta är ett viktigt och desperat försök att uppmärksamma att Kristdemokraterna är ett trans-homofobt parti, inför valet. Göran Hägglund har utnyttjat sin ministerposition till att motarbeta i stort sett alla hbtq-rättigheter de senaste åren. Och det har Kristdemokraterna alltid gjort, säger Simon, som är ett täcknamn.

Som exempel på Kristdemokraternas förtryck av hbtq-personer räknar han upp partiets motstånd mot borttagandet av tvångssterilisering av personer som vill byta kön, att partiet var emot partnerskapslagen och lagen om homoadoption, samt att KD tillåter homofober inom sitt parti

ANNONS

- Med tanke på vad Kristdemokraterna gjort mot oss anser jag att en liten bakelse är ganska harmlös. Jag slog honom inte, jag knivade honom inte utan jag tryckte upp en bakelse i ansikte i på honom.

Hur många medlemmar som ingår i Fag Army eller hur länge de planerade tårtningen vill han inte gå in på.

Att det kan uppfattas som att Göran Hägglund bestraffas för alla möjliga KD-medlemmars åsikter, ser inte Simon som ett problem.

- Han är partiledare och hade kunnat ha tagit tag i de gamla sakerna och gjort avbön och bekämpat dem som uttrycker sig homofobt inom partiet, och gjort sig av med dem. Det är hans ansvar.

Tårtattacker kan ses som ett sätt att stoppa och förnedra politiker.

Är det ett rimligt sätt att bete sig i en demokrati?

- Ja, absolut. Vi som är vanliga människor, vanliga knegare och tillhör utsatta grupper som hbtq-personer och invandrare får dagligen ta skit, och politikerna finns inte där för oss. De gör inget för att hjälpa oss. Förtryck föder motstånd, säger Simon.

Fag Army företräder inte alla hbtq-personer i Sverige, gruppen företräder bara sig själv, enligt Simon.

I sitt Facebookuttalande definierar Fag Army Kristdemokraterna som kristna extremister.

ANNONS

Efter ert attentat kan delar av allmänheten kanske uppfatta Fag Army som militanta extrembögar.

Hur ser du på det?

- Låter ganska komiskt. Att vi skulle vara militanta för att vi har kastat bakelser. Det är missvisande, säger Simon.

Hur kändes det inom dig efter att du hade kastat bakelsen mot Göran Hägglund?

- Haha... helt ärligt kände jag mig glad. Riktigt jävligt glad över att jag hade lyckats. Sedan blev jag lite chockad, jag räknade med att Säpo skulle hoppa på mig. Man blir lite chockad när en storvuxen herre kastar sig över en och trycker upp en mot en vägg.

- Men jag var jätteglad. Nöjd över att det gick så lätt och bra, säger Simon.

Simon är nu misstänkt för ofredande och Säkerhetspolisen har tagit över förundersökningen.

Enligt TT säger Hägglund att mannen ville fotograferas tillsammans med KD-ledaren men att han i stället attackerade. På frågan om hur Hägglund reagerade svarar han:

–Med förvåning, det var lite oväntat, säger Hägglund i SVT:s program Utfrågningen på tisdagskvällen.

Han uppger att han själv tagit händelsen bra, men att han ändå är bekymrad över hur den typen av människor agerar:

–Att de tar sig rätten att med våld försöka påverka politiken och den politiska processen.

ANNONS

Hägglund talar om en i vanliga fall stor öppenhet mellan politiker och väljare i Sverige, vilken hotas av attacker mot politiker.

–De här personerna äventyrar den öppenheten, säger han.

På frågan om han själv kommer att bli mer försiktigt på grund av attacken säger Hägglund:

–Nej, det ska jag inte bli – det har jag bestämt mig för.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat, tror att den här typen av händelser kan utgöra ett hot mot öppenheten.

- Det skapar en oro och politiker kommer att bli mer vaksamma när de träffar väljare. Som enskild händelse kanske en tårtning inte betyder så mycket men tillsammans skapar de en tendens som på sikt urholkar öppenheten i svensk demokrati, säger han.

Att kasta en tårta kan tyckas relativt harmlöst, men Ulf Bjereld betonar att det ändå ska räknas som en våldshandling.

- Du placerar ett föremål i ansiktet på en person i avsikt att förödmjuka, mot personens vilja. Dessutom utsätter man personen för skräck.

ANNONS