Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tårgas mot ungdomar i Paris

Fransk polis sköt med tårgas mot ungdomar som satte eld på en bil, slog sönder bussar och kastade sten utanför en skola i en förort till Paris som satts i blockad av studenter i protest mot pensionsreformen. Skolan i Nanterre är en av 261 skolor i landet som enligt myndigheter omfattas av protestaktionerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En majoritet av fransmännen stöder protesterna som vänder sig emot planerna på att höja den tidigast möjliga pensionsåldern med två år, från till 60 till 62 år, en åtgärd som regeringen anser nödvändig. President Nicolas Sarkozys lagförslag har passerat det franska parlamentet och en omröstning väntar nu i senaten på onsdag.

Under den senaste veckan har miljoner fransmän deltagit i protesterna mot förslaget.

Tusentals franska bensinstationer står utan bränsle på måndagen sedan protesterna mot regeringens förslag. Anställda på tolv raffinaderier strejkade, franska långtradarchaufförer genomförde maskningsaktioner och järnvägsstrejkerna intensifierades inför en nationell protest på tisdagen.

Hälften av all flygtrafik till och från flygplatsen Orly i Paris och 30 procent av trafiken på övriga franska flygplatser ställs in på tisdagen på grund av strejkerna, uppger tjänstemän för luftfarten.

Den franska luftfartsmyndigheten DGAC har uppmanat flygbolagen att ställa in trafiken eftersom fackförbund aviserat strejker som ska vara i 24 timmar. Det blir den sjunde dagen av franska protester mot en höjning av pensionsåldern.

Den franska regeringen har tillsatt en intern krisgrupp med uppgift att upprätthålla bränsleleveranser under strejken, meddelar inrikesminister Brice Hortefeux.

Bensindistributörernas organ UIP uppskattar att omkring 1 500 av de större bensinstationerna har slut på bensin. Frankrike har omkring 12 500 bensinstationer, de flesta större stationer finns vid shoppingcentrum.

Samtidigt förekom oroligheter vid flera skolor. I Combes-la-Ville, en förort till Paris, kastade ungdomar bensinbomber mot polisen och en man i folkmassan hotade polisen med gevär, uppger poliskällor. Polisen använde också tårgas mot ungdomar i städerna Mulhouse och Montbéliard, och i Lyon plundrade maskerade ungdomar en snabbmatsrestaurang och brände ned minst tre bilar. Vid omkring 300 skolor förekom störningar i samband med protester mot pensionsreformen, enligt myndigheter.

Flygbolaget Ryanair tvingas ställa in ytterligare 200 flygningar till och från Frankrike på tisdagen som en följd av flygledarstrejken, meddelar flygbolaget i ett pressmeddelande.

Ryanair uppmanar EU-kommissionen att "vidta omedelbara åtgärder för att förhindra fler flygstrejker och förseningar", skriver bolaget som bland annat vill avskaffa strejkrätten för flygledare.