Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Tåget brakade rakt in i min bil"

08.09, Horndal, Kinna. På grund av blixthalkan hamnade Helenas bil på järnvägsspåret. Hon larmade SOS för att stoppa tåget, men tåget kom ändå.

Strax efter klockan åtta på torsdagsmorgonen var Helena från Kinnahult på väg till jobbet med din tio år gamla Mitsubishi Carisma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det var rena isgatan. Jag körde sakta med tappade ändå greppet i en kurva. Bilen gled upp på järnvägsspåret, berättar hon för GP.

Bilen fastnade med framdäcken mellan spåren på Viskadalsbanan och bakdäcken stod i en liten slänt.

- Jag försökte komma loss och fick hjälp av några andra. Men det var så halt att bilen inte gick att rubba, säger Helena.

Eftersom hon visste att ett regionaltåg från Varberg mot Borås var på ingående ringde hon SOS Alarm för att stoppa tåget.

- Jag ringde 112 och fick vänta en bra stund. Kvinnan jag talade med lovade att stoppa tåget. Jag hörde hur hon pratade med sina kollegor och jag trodde allt var klart.

Men tåget stoppades inte.

- Det kom en stund senare och brakade rakt in i min bil. Som tur var satt jag inte kvar i bilen. Men jag hade mycket väl kunnat göra det. Kvinnan på SOS Alarm lät så säker på att tåget skulle stoppas att jag trodde på det, säger Helena.

Helenas bil var bara halvförsäkrad, vilket innebär att hon inte kommer att få ersättning från försäkringsbolaget för att kunna köpa ett motsvarande fordon.

- Bilen är totalförstörd och går inte att reparera. Jag får hyrbil i 14 dagar och ersättning för bärgning. I övrigt får jag stå för kostnaden själv. Men jag tänker driva saken vidare mot SOS Alarm, man lovade ju att stoppa tåget och jag borde få ersättning från dem.

Sverker Petersson, presstalesman på SOS Alarm, bekräftar att Helena hade kontakt med larmföretagets operatör.

- Exakt vad som sagts vet jag förstås inte. Jag vet dock att vår operatör hade kontakt med tågledningen klockan 8.03 och att strömmen skulle brytas på banan. Men några minuter senare kom tåget. Tiden var kanske för knapp, säger Petersson och fortsätter:

- Jag utgår från att det här ärendet kommer att utredas av haverikommissionen. Då får vi veta exakt vad som hände.

De tio passagerarna på regionaltåg och lokföraren klarade sig utan skador, men fick resa vidare med buss. Föraren av är oskadd men chockad.

Ambulans, räddningstjänsten, trafikverket och polisen är på platsen.

Under förmiddagen har det varit stora förseningar i tågtrafiken mellan Borås och Varberg. Flera tåg ställdes in men sedan klockan 12.00 är tågtrafiken återupptagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.