Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Syrianska kan bli störst förlorare

Den allsvenska matchen Syrianska–AIK kan sluta 3–0, 0–3 eller spelas om från ställningen 0–0. Den kan till och med sluta med att båda lagen förlorar med 0–3. Men att fortsätta där man slutade – 1–0 till Syrianska och med en man mindre för AIK – är inget alternativ.

Södertäljelaget kan därmed bli den sportsligt stora förloraren när fotbollsförbundet ska försöka reda ut härvan kring den avbrutna matchen från i måndags.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trots ledning med 1–0 och en man mer på banan kan matchen alltså komma att spelas om.

– AIK förstörde matchen och vi ledde, då säger reglerna att vi får tre poäng, sade Syrianskas Peter Ijeh efter matchen.

Problemet är bara att det inte är så enkelt.

Det enda som är klart är att AIK:s Teteh Bangura, som visades ut, är avstängd i minst en match. Varningar och gjorda mål annulleras, men den grova utvisningen gäller även i matcher som "inte finns". Han kan dock vara tillbaka i ett eventuellt omspel mot Syrianska, trots det röda kortet, då ett omspel inte kommer spelas före mötet med Örebro på måndag.

Rättvist eller inte?

– Det går inte att alla inblandade blir nöjda, men sådana är bestämmelserna, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté.

Nu samlar förbundets disciplinnämnd in domarens-, matchfunktionärens- och säkerhetsdelegatens rapport samt klubbarnas yttranden och kommer senast den 10 maj att ta ett beslut.

Enligt förbundets tävlingsbestämmelser kan de dela ut högst sex poängs avdrag och "om båda lagen anses vara ansvariga för att en match avbrutits, fråntas båda lagen erhållna poäng och tilldelas 0–3 i målskillnad".

Det enda man vet är att Syrianskas 1–0 inte blir ett slutresultat.

– En avbruten match måste komma igång senast inom 20 minuter, annars avbryts den. Vi har aldrig, så vitt jag kan minnas, spelat vidare på en match vid ett annat tillfälle. I fjol var Malmö FF–Gefle tvunget att avbrytas på grund av vattensjuk plan, och den spelades sedan om dagen efter, säger Sager.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.