Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Syrebristen ökar i Östersjön

Syrehalten i Östersjön har stadigt minskat sedan 1950-talet, visar en studie.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi har hittat något helt nytt. Vi visste att syrebristen var utbredd i de djupare områdena, men inte att det finns så många områden vid kusten som lider av syrebrist, säger Daniel Conley, forskare vid Lunds universitet och en av författarna till studien som publicerats i tidskriften Environmental Science & Technology.

Bristen på syre leder till att bottenlevande organismer dör.

Forskarna fann 115 platser längs med kusten som lider av syrebrist. På 32 av platserna hade halten av syre minskat de senaste 50 åren medan syrehalten ökat i tio fall. På 76 platser var situationen oförändrad.

-Att det är tre gånger så många platser syret har minskat än ökat på visar att situationen är allvarlig, säger Daniel Conley.

De största konsekvenserna av syrebristen blir en minskning av fiskbeståndet och en mer frekvent algblomning.

Med de nyfunna platserna inkluderade ligger en femtedel av världens syrefattiga bottnar i Östersjön. Den höga siffran beror enligt Daniel Conley delvis på bristfällig data i andra delar av världen, men också på Östersjöns speciella förutsättningar.

-Östersjön har en benägenhet att få den här typen av problem, speciellt i kustområdena. Den är relativt grund och har ett litet vatteninflöde från Nordsjön.