Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Symbolskepp hoppar av Gazaflotta

Det turkiska fartyget Mavi Marmara, som bordades av israelisk militär i fjol, kommer inte att delta i årets hjälpkonvoj till Gaza, meddelar organisatörerna i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mavi Marmara kommer inte att delta av "tekniska skäl", säger en talesman för turkiska IHH till AFP.

-Det är tråkigt att Mavi Marmara inte åker, det är en stor och symboliskt viktig båt, men det gör ingen skillnad, säger Ann Ighe, talesperson för svenska Ship to Gaza, till TT. -Det besked vi har fått av IHH är att de fortfarande ingår i vår koalition, men att de överväger läget i Syrien och att de fått byråkratiska problem med att få skeppet seglingsklart.

TT: Vad innebär byråkratiska problem?

-Det vet jag inte. Men det har inte varit lätt för IHH i förhållandet till sin regering, med enormt starka påtryckningar. De säger att de vill delta, men att de inte kan skicka skeppet, säger Ighe.

Mavi Marmara är en före detta passagerarfärja med kapacitet för flera hundra ombord. Åtta turkiska medborgare och en amerikan med turkisk bakgrund sköts ihjäl när israelisk militär bordade skeppet den 31 maj i fjol, något som kraftigt ansträngde relationerna mellan Israel och Turkiet.

Enligt Ship to Gaza avreser årets "frihetsflotta" dagarna efter midsommar.

Ägaren, den islamiska hjälporganisationen IHH, har tidigare flaggat för att man tänker hoppa av.

Enligt svenska Ship to Gaza påverkas inte den övriga flottan som ska avresa snart, däremot sänks deltagarantalet avsevärt.