Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SVT: Vi visar inte Godheten innan valet

SVT skjuter upp visningen av Stefan Jarls dokumentär Godheten till efter valet. – Den är såpass systemkritisk att man kan se den som en partsinlaga, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

Under onsdagen hade SVT överläggningar med sitt etiska råd angående Stefan Jarls dokumentär Godheten. SVT har själva varit med och samproducerat filmen, men anser den nu för kontroversiell för att visa innan valet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Den rätta tidpunkten att sända filmen är inte månaderna före två allmänna politiska val, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT.

– Då har vi särskilt skärpt uppmärksamhet på balansen och opartiskheten i vårt utbud.

Beslutet att skjuta på utsändningen till efter valet fattades av Agneta Perman, programchef långfilm, efter att ha konsulterat SVT:s programetiska råd.

SVT:s valbevakning består av hundratals timmar och tar upp frågor ur en mängd olika utgångspunkter.

– Det här är en annan typ av program, säger SVT:s Sabina Rasiwala.

– En dokumentär vi inte hittar en motsvarighet till, i form av en liknande film med motsatt viktning. Vi har ett krav på allsidighet i vårt uppdrag.

Godheten, som i höst visats på landets biografer, tar tempen på vår egoistiska tidsanda och kretsar kring det filmaren kallar "en förlust av det gemensamma". Framväxten av ett nytt klassamhälle med tilltagande ojämlikhet, utslagning och ökande våld står i fokus.

Thommy Berggren medverkar i rollen som Den Girige och som sig själv, tillsammans med ekonomer och samhällsanalytiker samt ett par engelska professorer, Richard Wilkinson och Kate Picket.

Stefan Jarl var på tisdagen starkt kritisk till SVT:s inställning. Han anser att  SVT visat andra dokumentärer med liknande innehåll. "Varför just Godheten skulle vara kontroversiell förstår jag inte" skriver filmaren på sin blogg.

Katrina Mathson på Folkets Bio som distribuerat Godheten kallar SVT:s inställning "jättemärklig".

– Klart jag tycker att den kan visas. Den innehåller intervjuer med forskare och ekonomer som dagligen skriver i media. Det är inte så att den skriker ut någon valpropaganda.

SVT:s Sabina Rasiwala är av en annan uppfattning:

– Den utgår från en ensidig beskrivning och tendens, vilket gör att vi väljer att sända den vid senare tillfälle.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.