Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SVT-reportern vid medvetande

SVT:s reporter Bert Sundström är allvarligt skadad, men tillståndet är stabilt. Han befinner sig på ett sjukhus i Kairo och har opererats för knivskador i buk och rygg.

Enligt Rapport på svt.se har Bert Sundström bland annat skador efter knivhugg. Han var vid medvetande vid 21-tiden och har svarat på tilltal. Sundström vaktas av två svenska poliser på sitt sjukhusrum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hur det gick till när Sundström skadades är fortfarande oklart.

En av Sveriges Televisions utsända i Kairo i Egypten, Bert Sundström, greps på torsdagseftermiddagen.

Sundström vårdas på sjukhuset för knivhugg i buk- och ryggtrakten samt skallskada.

– Hur allvarlig skallskadan är vet vi ännu inte men det är knivsticken som vi bedömer som mest allvarliga. Bert är vid medvetande och kommunicerbar även om han naturligtvis är svag. Vi har inte kunnat göra några djupare utfrågningar, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT:s nyheter, till TT.

På plats på sjukhuset finns även svensk polis samt ambassadpersonal.
TT: När kan han flygas hem?
– Vi skulle naturligtvis vilja att han kommer därifrån men det måste göras en medicinsk bedömning. Vi har person som vi anlitat för att kunna göra den bedömningen.

SVT har ytterligare två medarbetare på plats i Egypten.

TT: Kommer de två medarbetarna att skickas hem nu?
– Vi har inte fattat något sådant beslut ännu. Vi skulle egentligen ha skickat ned nya medarbetare i morgon, fredag, men det är avblåst med tanke på det läge som är.

– Vi vet inte vad som har hänt och vi har inte heller kunnat vara i kontakt med Bert. Det enda vi vet är att han rörde sig i trakterna av hotellet och att han på något sätt blivit tagen av militär eller någon mobb. Sedan vet vi inte något mer, säger Olov Carlsson.

TT: Ni vet inte vem som förde bort honom?
– Nej, det enda vi vet är det samtal som är bandat från hans mobiltelefon, där rösten uppger att militären tagit honom. Men om det är med sanningen överensstämmande vet vi inte, eller om det är en mobb som har tagit honom och misshandlat honom och sedan lämnat vidare honom till militären eller sjukhuset.

TT: Har ni fått någon hjälp av egyptiska myndigheter?
– Genom UD har vi haft kontakt med militär och försökt lokalisera honom, men det är inte genom den vägen som vi har lyckats hitta honom. Utan vi hittade honom genom egna kontakter.

TT: Har ni gått runt på sjukhus och letat?
– Vi har både haft folk på sjukhus som letat men också haft kontakt med andra källor på sjukhus och på så vis lyckades vi lokalisera honom.

Bert Sundström befann sig i trakterna kring sitt hotell när SVT kontaktade honom för en telefonintervju vid kvart över två i eftermiddags.

-När vi ringer hans telefon för att spela in en rapport är det en arabisk röst som svarar och på ett hotfullt sätt berättar att vår medarbetare är tagen av militären och säger i princip att vi inte har något där att göra.

"Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom", löd budskapet, enligt SVT:s hemsida.

Olov Carlsson säger att SVT nu samarbetar intensivt och nära med UD och har kontakt med ambassaden i Kairo för att lokalisera medarbetaren. De arbetar också med sin personal på plats.

SVT har kontakt med UD. SVT:s övriga medarbetare på plats i Kairo befinner sig i säkerhet.

-Vi ser en tendens och får rapporter om att journalister systematiskt utsätts för övergrepp och att de fångas in både av milis och säkerhetsstyrkor, men också ren mobb, säger UD:s presschef Anders Jörle till TT.

-Vi känner en oro för den här utvecklingen, och hoppas att redaktionerna är medvetna om det, säger han och lägger till att UD:s egna resurser är ansträngda i Kairo. -Ambassaden har inte lätt att hjälpa till, säger Jörle.

Mängden attacker mot reportrar får journalister från hela världen att överlägga på hotellen i Kairo. De utbyter erfarenheter från andra konflikter över världen och diskuterar alternativ vad gäller säkerhet, samarbete, arbetsmetoder och rörelsemönster i staden, rapporterar TT:s utsände.

Många anser att något liknande de attacker mot journalister som nu händer i Egypten - och så riktat, plötsligt, samordnat, våldsamt och storskaligt - är svårt att minnas under andra uppdrag.