Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sovplatsen i ett miniboende för studenter som på måndagen premiärvisades i Lund.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sveriges minsta studentbostad i Lund

Sveriges minsta studentbostad är en liten stuga i Lund på 8,8 kvadratmeter. Minimal bostadsyta är ett sätt att pressa ner hyrorna.

Den innehåller pentry, toa, dusch, arbetsbord, köksbord och sovloft. Utanför knuten en egen täppa. Stugan är första steget i ett försök att via små, kompakta bostäder pressa hyrorna för studenter – hyran blir 2 500 kronor i månaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men så här små bostäder är egentligen inte tillåtna. Boverkets regler om tillgänglighet och handikappanpassning gör att en etta i vanliga fall är runt 25 kvadratmeter.

Studentbostadsföretaget AF Bostäder ansöker därför om dispens från reglerna. Ärendet ligger nu hos mark- och miljödomstolen som ska ge besked i vår. Får bostadsföretaget tillstånd byggs ytterligare 22 små provbostäder, och på sikt uppemot 100 stycken.

Den lilla stugan i Lund är än så länge obebodd, men hugade studenter kan tävla om att få bo där. I utbyte vill AF Bostäder att hyresgästen ska blogga om hur det är att bo på så här liten yta.

– I bästa fall kan personen då konstatera att "visst är det trångt och bökigt och jag vet inte var jag ska göra av mina slalomskidor", men att det ändå fungerar, säger Bengt Persson som arbetar med strategisk fastighetsutveckling på AF Bostäder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.