Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Finansminister Anders Borg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Sveriges ekonomi växer sig starkare"

Läget i Japan och Nordafrika utgör den största risken för världsekonomin och Sverige.

"I ett läge då många andra länder lider av åtstramningar och svaga ekonomier växer Sveriges ekonomi sig allt starkare. Det ska vi utnyttja för att se till att fler kommer i arbete och att satsningar på välfärden kan genomföras", skriver Anders Borg i en kommentar till vårpropositionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Samtidigt är det viktigt att vi i en fortsatt osäker omvärld med hög skuldsättning och stora underskott ser till att bygga upp överskott så att vi kraftfullt kan hantera framtida kriser", fortsätter han.

Det främsta målet för regeringens politik är att föra Sverige mot full sysselsättning och minska utanförskapet.

Arbetslösheten väntas sjunka till fem procent under slutet av mandatperioden. vilket är den lägsta siffra sedan 1991.

2015 väntas jämviktsarbetslösheten vara cirka fem procent och de strukturreformer som gjorts ökar på sikt antalet sysselsatta med cirka 215 000 personer, enligt finansdepartementet.

Finansminister Anders Borg varnar trots de goda tiderna för risker som kan uppstå. Sannolikheten för en sämre utveckling bedöms vara lika stor som för en bättre utveckling.

Risker som tas upp är hushållens skuldsättning och bostadsprisutvecklingen. Riskerna för att återhämtningen försenas på grund av finansiell marknadsoro har minskat men kvarstår och återhämtningen kan dämpas av oroligheterna i norra Afrika och Mellanöstern, liksom av jordbävningen, tsunamin och kärnkraftsolyckorna i Japan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.