Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige vann utan att imponera

Förbundskaptenen Erik Hamrén ville ha ett formbesked inför VM-kvalet. Han fick nöja sig med att se vinnare.

– Vi måste vara mer effektiva, säger han.
Hamrén använde Kina som sparring för att skaka av sig EM-fiaskot och 0–3 mot Brasilien. Han närde förstås en förhoppning att spela samman en elva full av självförtroende lagom till tisdagskvällens inledande VM-kval mot Kazakstan i Malmö.
Det var lite tillbaka till ruta ett, till tankarna inför EM-premiären mot Ukraina, när han valde sin startelva.
Rasmus Elm var tillbaka som defensiv mittfältare.
Ola Toivonen som vänstermittfältare.
Mikael Lustig som vänsterback.
Av olika skäl var endast fyra spelare kvar på sina positioner från 2–0-segern mot Frankrike i Kiev: Andreas Isaksson, Jonas Olsson, Sebastian Larsson och Zlatan Ibrahimovic.
– Mycket av startelvan var med tanke på tisdag. På så sätt tycker jag att matchen blev bra. Jag förväntar mig en liknande matchbild mot Kazakstan som spelar snarlikt Kina, men som är mer fysiska i sitt spel, säger Hamrén.
Lovande inledning
Det började som det var tänkt: rörelse, fart i passningarna, positionsförändringar, fantasi och bestämda avslut.
Johan Elmander var en hårsmån från friläge, sköt sedan mitt på Lin Gao men allra närmast ett tidigt mål var han sedan Zlatan Ibrahimovic prickat stolpen med ett högerskott från 20 meter. Returen kom emellertid så snabbt att Elmander inte hann få ordning på fötterna när bollen plötsligt dök upp.
– Vi skapade många chanser, men ibland sätter man dem inte. Jag vet inte varför, men det är så i fotboll ibland. Förhoppningsvis sätter vi dem på tisdag i stället. Annars är jag nöjd med hur vi uppträder, säger Hamrén.
José Antonio Camachos kineser hängde inte med i svängarna.
Markeringsspel?
Vad? Hur?
Camacho vevade med armarna och skrek, medveten om att besöket i Helsingborg kunde sluta i en svidande lektion.
Det gjorde det inte.
En halvlek för Zlatan
I stället för att skruva upp tempot ett snäpp till sjönk Sverige ned i kinesernas lunk och blev statiskt och förutsägbart.
Det tog en halvtimma att ta sig ur den. Då hade Lustig hunnit lämna planen skadad och ersatts av Adam Johansson. Rasmus Elm deltog oftare i offensiven. Det gav fler passningsalternativ. Ola Toivonen, Sebastian Larsson och Ibrahimovic fick möjligheter att spräcka nollan före pausen men ingen lyckades.
– Jag är nöjd med antalet avslut (10–0 på mål). Det kan vi inte klaga på. Och vi vann matchen, men vi måste vara mer effektiva, säger Hamrén.
Ibrahimovic klev som planerat av i halvtid. Albin Ekdal kom in som defensiv mittfältare, Elm tog klivet ut till vänster och Toivonen tog Ibrahimovics plats som tillbakadragen anfallare.
Utdelningen kom bums, redan dryga minuten efter pausen.
Elmander sprang mellan mittbackarna, passningen från Toivonen satt på foten och Elmander placerade in ledningsmålet, hans 17:e i 66:e landskampen.
Inhopparen Samuel Holmén var nära 2–0 i slutet men sköt i stolpen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.