Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det höga antalet arbetssökande sänker Sverige på rankningen över världens mest konkurrenskraftiga länder.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige tappar konkurrenskraft

Sverige faller från femte till nionde plats i schweiziska handelshögskolan IMD:s årliga rankning av 60 länders konkurrenskraft.

Varje år gör den ansedda handelshögskolan IMD en studie av ländernas egenskaper, och drygt 6 000 företagsledares åsikter om olika länder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bäst i världen är USA, enligt undersökningen. Bäst i Europa är Schweiz.

För Danmark och Norge går det lite bättre än Sverige, de hamnar just före i rankningen.

De höga kostnaderna i Sverige avskräcker. Skatterna får också kritik, liksom den relativt höga arbetslösheten, som båda sänker Sveriges placering. Men Sverige har mycket bra samhällsorganisation. Och det är också relativt billigt att friställa personal här.

-Tråkigt att vi tappar, så klart. Det är investeringarna som uteblir, och det beror på politisk osäkerhet om energipolitik, vinster i välfärden och pålagor på transportsektorn, bland annat, säger Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt Näringsliv.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö har en annan förklaring:

-Den minskande konkurrenskraften är faktiskt en trend. Den höga arbetslösheten och den relativt svaga tillväxten är svagheter. Även hälsa och miljö, som brukar vara i topp, tappar. Vi behöver bättre arbetslöshetsbekämpning och värna det vi är bäst på: forskning, hälsa och miljö.