Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige rasar i trygghetsligan

Sverige rasar i den internationella trygghetsligan, skriver Svenska Dagbladet som tagit del av rapporten Sveriges socialförsäkringar i ett jämförande perspektiv som beställts av socialförsäkringsutredningen.

Sverige rasar i den internationella trygghetsligan, skriver Svenska Dagbladet som tagit del av rapporten Sveriges socialförsäkringar i ett jämförande perspektiv som beställts av socialförsäkringsutredningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vad gäller de sociala försäkringarna - sjuk-, arbetsskade- och arbetslöshetsförsäkringarna - har flera länder passerat Sverige.

Sedan 2005 har den svenska a-kassans ersättningsnivå gått från näst högst i världen till under snittet för OECD-länderna.

Rapporten konstaterar att socialförsäkringarna genomgått betydande förändringar i Sverige de senaste decennierna och att förändringarna i vissa avseenden varit mer omfattande i Sverige än i andra jämförbara länder.

Under 1970-talet var ersättningsnivån i sjukförsäkringen ungefär 90 procent av en genomsnittlig industriarbetarlön efter skatt. Sedan dess har den successivt sjunkit till under 80 procent.

Ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen var i slutet av 1990-talet 80 procent. Men liksom för sjukförsäkringen har inkomsttaket inte ökat i takt med reallöneutvecklingen. Sedan 1993 har taket bara höjts två gånger. Resultatet är att den faktiska ersättningsnivån sjunkit till cirka 55 procent av en genomsnittlig industriarbetarlön efter skatt.

Från att 2005 ha haft bland de högsta faktiska ersättningsnivåerna i a-kassan ligger Sverige i dag strax under genomsnittet bland jämförbara länder. Varaktigheten i socialförsäkringarna har dessutom kortats och villkoren för att erhålla ersättning skärpts, särskilt i arbetslöshetsförsäkringen.

Förändringarna är en följd av regeringens politik, konstaterar arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

-Regeringen har prioriterat arbetslinjen och gjort det mer lönsamt att arbeta genom jobbskatteavdrag och förändrat a-kassan till en omställningsförsäkring. Vi har sett att den förda politiken har gett resultat, att det blivit mer lönsamt att arbeta och att skillnaderna blivit större jämfört med att inte arbeta, säger hon till TT.

TT: Har det varit en medveten linje att vi ska hamna under OECD:s genomsnitt?

-Nej, det har inte varit någon medveten strategi var vi ska ligga. Det ska vara en omställningsförsäkring mellan jobb som ska ligga på en rimlig nivå. Men vi har också tillsatt den här stora socialförsäkringsutredningen som kommer att lägga sina förslag nästa år, och den här rapporten är en del i det som utredningen ska ta ställning till.

TT: Rapporten konstaterar att om inte en koppling görs till reallöneutvecklingen så kommer det inte att vara en inkomstbortfallsförsäkring för de flesta heltidsarbetande. Vill ni att det ska vara det?

-Det har alltid varit ett tak i a-kassan, men i valet mellan vad man måste prioritera för att ha en hög sysselsättning så har vi prioriterat att de som arbetar ska få lägre skatt. Man kan inte göra allting samtidigt, säger Hillevi Engström.