Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige oroas ej av robothot

Sverige tycktes i dag vara ensamt om att inte oroas över uppgifterna kring de ryska Iskanderrobotar, vilka enligt ryska försvarskällor utplacerats i Kaliningrad-enklaven och längs gränsen mot de baltiska staterna.

Källorna citerades av den Kremlvänliga tidningen Izvestija, rapporterar Reuters.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland andra Polen, de baltiska staterna och USA har uttryckt starkt kritisk oro kring den ryska robotupptrappningen vid EU:s östra gräns.

- Vi har vädjat till Ryssland om att avstå från beslut som destabiliserar regionen, sade en talesman för amerikanska UD i dag. Hon betonade att man vidarebefordrat oro från Rysslands grannar till Moskva.

Lettlands försvarsminister Artis Pabriks anser att "flera baltiska städer" hotas.

- Det står klart att detta är alarmerande nyheter eftersom det handlar om maktbalansen i vårt område, sade han enligt den baltiska nyhetsbyrån BNS.

Men utrikesminister Carl Bildt avfärdade i går uppgifterna som icke trovärdiga eftersom de ursprungligen kom från den tyska boulevardtidningen Bild.

På väg in till utrikesministermötet i Bryssel i morse fick Bildt frågan om han har några nya kommentarer. Men svaret blev kort.

- Nej. Det har jag inte, sade Bildt.

Bildts inställning kan förklaras av att Iskanderrobotarna ska ses i ett större sammanhang. Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, säger till TT att utplaceringen av markroboten Iskander snarare ska ses som en del av moderniseringen av den ryska vapenmaterielen än som en strategisk upptrappning.

- Räckvidden för Iskanderrobotarna är visserligen mycket större än Totjkaroboten, som Iskander ska ersätta. Men jämfört med vad Ryssland har av kryssningsrobotar till sjöss och i luften så ökar inte just Iskander robothotet runt Östersjön.

Westerlund påpekar också att det redan finns en operativ Iskanderbrigad i Sveriges närområde, nämligen i Luga, söder om S:t Petersburg.

Det handlar också om hur uttrycket utplacering ska tolkas.

- Att själva robotarna finns på plats betyder inte automatiskt att de är operativa. Det har tidigare dels talats om att förbanden ska sättas upp under 2014, dels att moderniseringen ska vara avslutad under 2017.

Nato betecknar utplaceringen som svår att förstå.

- Självklart följer Nato noga allt som kan öka oron när det gäller säkerheten. Förflyttningen av robotar eller flyg till områden där syftet är svårt att förstå motverkar den typ av samarbete som Nato söker med Ryssland och de mål som vi har kommit överens om för att förbättra säkerheten i regionen, sade en Natotalesman till Interfax.