Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oroligt framför Småkronornas Fredrik Pettersson-Wentzel.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige missade bronset

Fyra raka segrar i gruppspelet gav guldläge – två förluster i slutspelet gjorde att Småkronorna kammade noll.

För första gången på fyra år missade Sverige medalj i JVM sedan USA vunnit bronsmatchen med 4–2.

USA var snäppet vassare och fick utdelning i den sista perioden då laget gjorde tre mål. Det sista, när Sverige jagade kvittering, kom på en kontring genom tvåmålsskytten Chris Kreider med 1.53 kvar att spela.

Oscar Lindberg (1–0) och Jesper Fasth (2–3) gjorde de svenska målen.

I två perioder hade målvakten Fredrik Pettersson Wentzel, Almtuna, storspelat och stoppat allt utom ett amerikanskt skott. Förbundskaptenen Roger Rönnberg hade valt att ersätta AHL-målvakten Robin Lehner, som hade släppt in ett par enkla mål i de två senaste matcherna, med den allsvenska målvakten.

Det är första gången sedan 2007 som Sverige missar medalj i junior-VM. Den gången, på hemmaplan i Leksand, blev det också förlust i bronsmatchen och då som nu mot USA.

En tung start för nye förbundskaptenen Roger Rönnberg vars svenska lag såg ut som en guldkandidat efter gruppspelets fyra raka segrar, den sista en imponerande vinst över Kanada.

Men när allt skulle avgöras vände allt. Semifinalförlusten mot Ryssland efter straffar följdes av nederlaget i bronsmatchen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är exakt 30 år sedan Sverige tog sitt senaste och hittills enda guld i junior-VM i ishockey.

Per Mårts, som ledde JVM-laget till två silver och ett brons mellan 2008 och 2010, och landslags- och utvecklingschefen Tommy Boustedt var besvikna efter ännu en missad chans. Men vägrar ge upp.

Frågan är när den där guldförbannelsen ska brytas.

– Att vinna är ju målsättningen varje år. För några år sedan var målsättningen i stort sett att hålla sig kvar och försöka gå till kvartsfinal. Chansen var god i år, precis som de senaste åren, och det är den nästa år också. Vi var i final med 92:orna i våras i U18-VM och förlorade mot USA. Det är den gruppen som ska spela tillsammans nästa gång, säger Boustedt.

Nio av spelarna som finns på plats i Buffalo har åldern inne för turneringen i Kanada nästa säsong.

Då hoppas Boustedt att Småkronorna ska slippa skador och återbud. Edmontonforwarden Magnus Pääjärvi-Svensson och Phoenixbacken Oliver Ekman-Larsson har etablerat sig på pass bra i NHL att deras klubbar inte släppte dem till JVM. Gabriel Landeskog skadade foten och kunde bara spela öppningsmatchen.

Där ser Boustedt en av anledningarna till att Småkronorna inte kunde ta det sista steget – guldklivet.

– Vi konkurrerar med Kanada och USA som har tio gånger så många spelare, tio gånger så mycket pengar, tio gånger fler rinkar. Ska det gå hela vägen så måste allt vara på plats. Vi ska inte ha några skador, vi ska få med alla spelare vi har utvecklat, stolparna ut måste vara stolpe in, säger han.

Pär Mårts har följt JVM på plats och talar om att bryta en mental barriär. Sverige har tagit ett guld 35 mästerskap – Kanada har chans på sitt 16:e.

– Det är ganska svårt att bryta den, men det är klart att det ska kunna gå. Vi är ju där och hackar. Vi har alla skicklighetsgrejer, det kan vara mer mentalt.

Nästa år ska bli 31:a gången gillt.

Sveriges senaste JVM-resultat:
2011: Fyra.
2010: Brons.
2009: Silver.
2008: Silver.
2007: Fyra.
2006: Femma.
2005: Sexa.
2004: Sjua.
2003: Åtta.
2002: Sexa.
Totalt har Sverige tagit ett guld, åtta silver och sex brons på 35 spelade JVM-turneringar. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.