Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige avvaktar om Palestina

Palestinierna kan räkna med stöd i FN från arabstaterna för att bli fullvärdig medlem. Sverige avvaktar, EU har svårt att enas och USA försöker avvärja en palestinsk begäran om erkännande.

Arabstaternas utrikesministrar gjorde vid ett möte i Kairo klart att de kommer att stödja palestiniernas begäran om att deras land ska bli en fullvärdig medlem i FN. Palestinierna har sagt att de tänker begära att FN:s generalförsamling, som inleds om en vecka i New York, ska erkänna Palestina som stat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Både EU och USA försöker få den palestinske presidenten Mahmud Abbas att avstå, men det finns delade meningar bland EU-länderna och amerikanerna har sagt att de lägger veto i säkerhetsrådet om Abbas går hela vägen.

– Kommer det till säkerhetsrådet kommer vi att kraftigt motsätta oss detta, sade USA:s president Barack Obama och kallade den palestinska taktiken en "avledande faktor" som inte skulle lösa problemet med en självständig stat.

På måndagen skickade USA två sändebud till Mellanöstern för att försöka få liv i fredssamtalen mellan israeler och palestinier samt förmå palestinierna att avstå från att begära ett erkännande nu.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att den svenska regeringen väntar med sitt ställningstagande tills palestinierna själva har bestämt sig för vad de ska lägga fram i FN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.