Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenskt Gazaskepp stoppat i Grekland

Den grekiska kustbevakningen stoppade på tisdagen det svensk-grekisk-norska passagerarfartyget Juliano från att lämna hamnen i Pireus.

– De har ingen laglig grund att stoppa oss, vi är europeiska medborgare, säger Jabar Amin, miljöpartistisk riksdagsledamot som var ombord på båten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Grekland har de senaste dagarna hindrat alla fartyg i Gazaflottan från att segla mot Gaza. Bara en liten fransk fritidsbåt har kommit igenom och är nu på väg.

Ombord på båten finns förutom Jabar Amin bland andra konstnären Dror Feiler. De säger till TT att de inte hyser stora förhoppningar om att grekiska myndigheter kommer att släppa iväg dem.

– Vi har varit på båten sedan nio i morse. Det var fyra besiktningsmän här som kontrollerade allt och sade att allting var klart, men en timme senare ringer de för att säga att de blivit tillsagda att inte släppa iväg oss. De har ingen laglig grund att stoppa oss, vi är europeiska medborgare, säger Amin.

Riksdagsledamoten Marie Nordén (S) befinner sig i Pireus hamn. Hon säger att de vid upprepade tillfällen fått anmärkningar på båtarna under hela veckan.

– Vicepresidenten för grekiska parlamentet håller just nu på att förhandla med hamnkontoret eftersom man återigen har underkänt våra papper. Det är uppenbart att det är en medveten strategi, säger Nordén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.