Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenskt dataprogram stryper turkiskt internet

Försäljning av mjukvara som hjälper regimer med politisk censur bör likställas med vapenexport, skriver Gustav Nipe, Ung Pirat, och Jacob Hallén (PP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborgsföretaget Netclean är ett exempel på detta. Företaget säljer system till Turkiets inrikesministerium för att blockera oönskade åsikter på internet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lagstiftningen om krigsmaterielexport omfattar inte bara vapen utan alla varor och tjänster som kan förväntas användas i en konflikt, eller i repressivt syfte mot den egna befolkningen. Det är regeringen som har ansvaret att ingripa och fatta beslut i prejudicerande fall.

Allt hårdare grepp

Turkiets premiärminister Tayyip Erdoğan tar allt hårdare tag mot sociala medier. Tidigare i våras stiftades en ny lag i Turkiet som ger myndigheter möjlighet att blockera webbsajter, utan att behöva be om tillstånd från domstol. Anledningarna till varför en webbsajt ska blockeras kan vara allt ifrån att den förolämpar myndigheter till kritik av det moderna Turkiets grundare, Mustafa Kemal Atatürk. Regeringens tilltagande islamisering av landet och premiärministerns auktoritära styre bidrar till hårda motsättningar. Censuren syftar till att tysta en sekulär och i huvudsak demokratisk sinnad opposition.

För att kunna verkställa sin nya webbcensur har landets inrikesministerium köpt in mjukvara från det svenska Göteborgsföretaget Netclean. Affären är värld omkring 40 miljoner euro.

Med Netcleans mjukvara kan man plocka bort ”illegala postningar” på sociala medier automatiskt på bara några sekunder. Företaget marknadsför sina produkter som att de handlar om att blockera dokumenterade övergrepp på barn, ett mycket sympatiskt syfte. I praktiken används dock mjukvaran till att blockera oönskad kritik, vilket de själva rimligen måste känna till.

Att ett svenskt företag profiterar på politisk censur är djupt olyckligt. Att tjäna pengar på att en stat förtrycker sina medborgare är minst sagt omoraliskt.

Internet ett verktyg för frihet

Sveriges regeringen försöker med jämna mellanrum profilera vårt land som en förkämpe för frihet på internet. Samtidigt finns det en hel industri i Sverige som samarbetar med auktoritära ledare för att censurera webbsajter. Halvstatliga Teliasonera har fått utstå mycket kritik för att de hjälper Vitryssland med att stänga ner regimkritiska hemsidor.

Vi har sett under den arabiska våren hur internet kan fungera som en frigörande kraft i samhället. För att denna frigörande kraften ska nå sin potential krävs det att stater inte får möjlighet att kontrollera innehållet på internet. Sverige borde därför gå i bräschen för att försvara det öppna internet.

Försäljning av censurverktyg borde klassas som vapenexport. Dessa verktyg ska inte säljas till auktoritära regimer. Censurverktygen bidrar till att upprätthålla statens grepp om sin befolkning. Ett medlemskap för Turkiet i EU ser allt mer avlägset ut och just nu bidrar bolaget Netclean till den utvecklingen.

Sveriges regering har verktygen för att förhindra att ett svenskt företag bidrar till censur och förtyck i andra länder. Att man inte utnyttjar sin möjlighet att reglera exporten tyder på bristande insikt.

På det moderna slagfältet är information och kommunikation långt viktigare än kulor och krut. Ett verktyg som det Netclean producerar är krigsmateriel och ska omfattas av exportreglerna för krigsmateriel.

Gustav Nipe

förbundsordförande Ung Pirat

Jacob Hallén (PP)

kommunfullmäktigekandidat