Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenskarna frågades ut i rättssalen

Martin Schibbye och Johan Persson har sagt sitt inför rätten och blivit utfrågade av domarna under förmiddagen. GP:s reportageteam rapporterar direkt.

Rättegången mot de båda terroråtalade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson återupptogs på tisdagsmorgonen i Lideta Federal High Court i Addis Abeba. De båda svenskarna fick under de första timmarna ge sin version av händelserna den 1 juli då de greps.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- De gjorde väldigt bra ifrån sig och framförde sitt budskap på ett trovärdigt sätt. Det fanns inga motstridiga uppgifter i det de berättade, säger UD:s förre rättschef Carl-Henrik Ehrenkrona, Carl Bildts särskila sändebud under rättegången.

Oklart vad som händer
Efter en paus återupptas rättegången cirka klockan 12 svensk tid. Vad som ska avhandlas i rättssalen under eftermiddagen är lite oklart.

För Johan Persson och Martin Schibbye började dagen klockan 05.30 lokal tid i Kalityfängelset. de fördes i en fångtrasnport till Domstolsbyggnaden under morgonen. Inne i rättssalen fanns under förmiddagstimmarna också

Schibbye och perssons anhöriga, liksom Mattias Göransson, chefredaktör på tidningen Filter, och bildbyrån Kontinents ägare Magnus Laupa som ska vittna till svenskarnas försvar.

Beväpnade
Domstolsbyggnaden vaktas av poliser i blå kamouflageuniformer beväpnade med kalasnikov.

- Vi ska försöka vara kortfattade under förhöret. Det är mycket viktigt att vara så tydlig som möjligt, säger Mattias Göransson.

- Det känns lite nervöst, detta är ett sammanhang som är helt annorlunda, säger Magnus Laupa.

Johan Perssons föräldrar Kristina och Kjell Persson berättade i morse om sina känslor inför dagen.

- Jag har sovit bra. Nu är vi laddade. Samtidigt är det jobbigt, idag är dagen D som vi har väntat på. Det är väldigt betydelsefullt, säger Kristina Persson.

Korrespondenter som vittnen
Två krigskorrespondenter, Phillip Ittner, byråchef på Vioce of America, och Daliy Telegraphs Mellanösternkorrespondent Adrian Bloomfield är också på plats för att vittna. Meningen är att de ska beskriva hur man jobbar på fältet i farliga områden och på så vis tydliggöra att svenskarna inte ägnat sig åt att "främja terrorism" utan åt journalistik.

- Det kändes naturligt att ställa upp när jag såg uppropet för Johan och Martin. Det kunde lika gärna varit jag som satt fängslad här. Vi har alla brutit mot regler någon gång för att kunna skriva den där speciella artikeln, säger Adrian Bloomfield till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.