Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Svensken Jesper Söder valde att kriga mot Islamiska staten (IS) i Syrien.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenskar slåss mot Islamiska staten

Jesper Söder lämnade en trygg tillvaro i Sverige som elevmentor. Avsikten: att kriga mot extremistgruppen Islamiska staten (IS). Han är en av många svenskar som frivilligt valt att delta i konflikter världen över.

Omkring 300 svenskar tros ha åkt för att strida mot terrorstämplade IS i Syrien och Irak. En av dem är Jesper Söder. Med hjälp av kontakter i den kurdiska gerillan YPG tog han sig in i landet för att slåss med rebellerna. Drivkraften bakom beslutet var en blandning av vrede och moralisk övertygelse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag har alltid varit en person som tycker att alla ska ha rätt att vara där man är, oavsett religion. Det var för att jag tyckte synd om de civila där nere och såg vad som hände. Ilskan inom mig väcktes, för jag är en människoälskare. Jag ville försvara dem, jag ville stoppa IS för vad de gjorde, säger han.

500 västerlänningar

Omkring 500 västerlänningar strider för YPG i Syrien, eller bidrar på andra sätt med exempelvis logistik, enligt dess politiska gren PYD i Sverige. Där finns till och med en utländsk enhet "Rojavas lejon", med soldater från hela världen som slåss mot IS.

Fem av dessa uppges vara svenskar.

Varken Säpo eller svensk polis för register över svenskar som strider för icke terrorstämplade organisationer, men enligt uppskattningar återfinns minst 30 svenskar i Ukraina. Ungefär lika många, nästan uteslutande med somaliska rötter, har rest till Somalia för att delta i konflikten där. Av dem som strider mot IS har många kurdiskt ursprung.

-Vi rekommenderar inte någon att åka ned för att strida. Vi uppmuntrar dem att hjälpa till med bistånd eller andra sätt, säger Zanyar Kadir, vid Kurdistans regionala regerings representation i Stockholm.

Jämför med Spanien

Hans Brun, terrorforskare knuten till King's College i London, gör en historisk liknelse:

-De som åker ner och kämpar mot IS ska nog jämföras med dem som åkte till Spanien under inbördeskriget där. Jag kan inte minnas att vi har haft någon konflikt som engagerat så mycket i modern tid.

Svenska jihadister som reser till Syrien drivs dock av andra motiv än idealism enligt Hans Brun. Han jämför IS-krigarna med de svenskar som stred för Hitler under andra världskriget.

-Det finns väldiga likheter mellan SS-frivilliga och IS-frivilliga. SS strävade efter rasrenhet och byggde på en politik som gick ut på att utrota vissa grupper. IS bygger på en religiös renhet och har också en politik som går ut på att utrota eller fördriva vissa grupper.

Jesper Söder stred mot jihadisterna i två månader men efter att ha skadats av en exploderande mina återvände han till Sverige.

Trots att han blev skadad tvekar han inte. Jesper Söder är beredd att återvända för ytterligare strider.