Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenskan får nya ord

App, askänka, guldsot och köttklister. Det är några av orden som hördes mest under det gångna året och finns med på Språkrådets nyordslista 2010.

Nya ord bildas. Gamla får en ny betydelse. Det är Språkrådet, Sveriges officiella språkvårdsorgan, som registrerar nya ord och fraser i svenskan, liksom nya användningar och betydelser av befintliga uttryck.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På Språkrådet är Birgitta Lindgren ansvarig för nyorden och den som bestämmer vilka ord som kommer med på nyordslistan som publiceras i slutet av varje år.

Hur går arbetet med listan till?

- Under hela året samlar vi in nyord. Det är dels ord vi hittar själva men vi har också folk runt om i landet som hjälper oss, så kallade excerpister eller nyordsjägare. De lusläser sina lokaltidningar och skickar varje månad listor till mig. Just nu har vi ingen som specialgranskar Göteborgs-Posten men väl Borås Tidning, berättar Birgitta Lindgren.

Birgitta Lindgren började 1974 på det som då hette Språknämnden, i dag Språkrådet, och har lång erfarenhet av arbetet som språkvårdare. Hon har samlat på nyord i alla år och är ansvarig för de årliga listor med mellan 40 och 50 ord som publicerats i drygt femton år.

Hur enväldig är du?

- Ganska enväldig. Jag tar emot och kontrollerar alla förslag men låter mina kollegor ha synpunkter på listan.

Vad är ett nyord?

- Vi försöker försäkra oss om att orden vi tar med är nya, eller att de är gamla ord som kommit till återanvändning. På det senare har vi ett bra exempel på årets lista, guldsot. Guldsot är ett gammalt ord för girighet/sjukligt penningbegär som fallit i glömska men som i år blev aktuellt när förra Röda kors-chefen uppgav det som förklaring till sitt brott.

Olika händelser under året har satt spår i språket. Exempelvis det isländska vulkanutbrottet av Eyjafjallajökull i våras.

- Ordet askmoln är inte nytt men frekvensen ökade exceptionellt under året. Och spontant kom det många nya "askord". Någon kom på att säga inaskad, en annan askänka som paralleller till insnöad och gräsänka och så vidare. När ett mönster finns är det lätt att hänga på.

Internet påverkar språket och ordbildningen.

- Nätet hjälper till att sprida ett nytt ord blixtsnabbt. Vi hör kanske ordet först i radio och tv, så tas det upp på Facebook, i bloggar och Twitter och hamras snabbt in, konstaterar Birgitta Lindgren.

Favoritord på årets nyordslista?

- Det finns flera. Men Plånboksbröllop, att anpassa bröllopet efter den egna plånboken, tycker jag är bra.

Fotnot: Den som vill kan själv gå in på Språkrådets webbplats och skicka in egna ord, gärna med förklaring och eventuell källa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.