Internationella Havsforskningsrådet, ICES, konstaterar att det har skett en nedgång i beståndet av räkor de sista åren. Men det som kallas biomassan ligger fortfarande över den gräns som ICES värderar som risk för beståndet. Det har dessutom varit en mycket bra rekrytering av småräkor de två senaste åren. Anser WWF att ICES har fel? Då bör WWF redovisa sina siffror, skriver debattörerna.
Internationella Havsforskningsrådet, ICES, konstaterar att det har skett en nedgång i beståndet av räkor de sista åren. Men det som kallas biomassan ligger fortfarande över den gräns som ICES värderar som risk för beståndet. Det har dessutom varit en mycket bra rekrytering av småräkor de två senaste åren. Anser WWF att ICES har fel? Då bör WWF redovisa sina siffror, skriver debattörerna.

Svenska räkan hotas inte av utrotning

ANNONS
|

Den svenska sektionen av Världsnaturfonden WWF, en ideell miljöorganisation, meddelade nyligen att vi konsumenter inte bör köpa Nordshavsräka från Västkusten. WWF har rödmarkerat Nordshavsräkan i sin Fiskguide för 2014.

Beskedet får stora konsekvenser. Många litar på WWF:s Fiskguide. Många affärer och restauranger har meddelat att de skall sluta sälja räkor från Västkusten och Bohuslän. Ja, det är många som känner ansvar och litar på WWF:s Fiskguide.

Beslutet att i praktiken rödlista svenskfångad räka får också stora negativa ekonomiska konsekvenser för många svenska fiskare. Det är flera företag och familjer som riskerar att förlora sin inkomst – sin försörjning.

ANNONS

Många som hör om beslutet uppfattar det säkert som att svensk räka hotas av utrotning. Många uppfattar säkert beslutet som att den svenska räkan hotas av utfiskning. Då är det inte svårt att följa WWF:s uppmaning till köpbojkott.

Inte under utfiskning

Men svensk räka är inte under utfiskning och utrotning. Inte ens WWF hävdar att det är så. WWF säger i sitt beslut: ”Det är i första hand dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet, otydlig förvaltning och kontroll som ligger bakom.” Och WWF fortsätter: ”WWF har upprepade gånger tryckt på ansvariga myndigheter, men responsen har varit svag och få åtgärder har satts in.”

WWF anser alltså att de myndigheter som ska kontrollera gör ett dåligt jobb. Är det en anledning att rödmarkera en art och ekonomiskt slå mot företagare? Vore det inte rimligare att ta ett samtal eller kritisera ansvarig myndighet. Det är främst myndigheten ”Havs- och vattenmyndigheten” HaV, som ska kontrollera fisket. HaV har meddelat att det finns ett utrymme för fortsatt räkfiske i Västerhavet. Vi har förtroende för Havs- och vattenmyndigheten.

Ger grönt ljus

Vi vet att Internationella Havsforskningsrådet, ICES, har sagt följande angående Nordhavsräkor i områdena Skagerack, Kattegatt och Nordsjön (Nordostatlanten). Enligt ICES bedömning från oktober 2013 finns följande totalvärdering för Nordhavsräkor:

ANNONS

* Fiskedödlighet, kallad (FMSY), ligger ”at target” (= grönt).

* Lekbeståndet (biomassa), kallad MSY ligger på ”above trigger” (= grönt).

* Försiktighetsprincipen för biomassan ligger på ”above limit”.

ICES konstaterar att det har skett en nedgång i beståndet av räkor de sista åren. Men det som kallas biomassan ligger fortfarande över den gräns som ICES värderar som risk för beståndet. Det har dessutom varit en mycket bra rekrytering av småräkor de två senaste åren. Anser WWF att ICES har fel? Då bör WWF redovisa sina siffror.

Är anledningen till rödlistningen att WWF tycker att svenska fiskare borde ändra fångstmetod? Är rödlistningen en påtryckning för detta? Fakta är att den svenska fiskerinäringen just nu håller på att ändra fångstmetod. WWF säger själva att de är med i ett projekt för nya fångstmetoder.

WWF vet att svenska fiskare har ökat maskstorleken i trålpåsen från 35 mm till 47 mm. Denna ökade maskstorlek har minskat andelen småräkor som kommer med i fångsten. Utkast av småräkor är förbjudet i västerhavet sedan 2009. Den lagen ska följas.

Selektiva räktrålar

Vi och WWF vet att fiskeribranschen arbetar med frågan om bättre redskap. En ansökan om finansiellt stöd för utveckling av selektiva räktrålar finns till Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Ett beslut från HaV förväntas komma under februari månad 2014.

ANNONS

Vi kommer, tills vi fått bättre faktaunderlag, att fortsätta köpa svenskfångade räkor. Vi kommer att fråga efter svenska räkor och Göteborgs- Smögen- och Strömstadräkor, för vi vet att de har hög kvalitet.

Vi träffar gärna representanter för WWF för fortsatt diskussion.

Lars Bäckström

landshövding i Västra Götalands län

Mats Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande Sotenäs kommun

ANNONS