Svenska Jas-plan redo på tio dagar

ANNONS
|

På Försvarsmaktens högkvarter räknar man med att svenska stridsflygplan kan delta i insatsen i Libyen inom tio dagar efter en förfrågan.

Försvarsmakten bekräftar nu att regeringen ställt frågor om "flygdelarna" i den nordiska stridsgruppen med anledning av Libyen-krisen.

-Regeringen har naturligtvis ställt några fördjupande frågor med anknytning till vårt förband, säger Anders Silwer, chef för flygtaktiska staben.
-De resurser som Försvarsmakten har, som är mest vältränade och i högst beredskap, det är de i den nordiska stridsgruppen.

Silwer betonar att inga förberedelser får göras förrän ett politiskt beslut fattats att delta i insatsen.

Stridsgruppen har kravet på sig att kunna vara på plats tio dagar efter ett beslut. Om det skulle bli aktuellt att skicka Gripen-plan skulle det gå snabbare och handla om "dagar", enligt Silwer.

-Det som Försvarsmakten har sagt till regeringen är att vi kan hjälpa till med sex-åtta Gripen-plan. Och de har i dagsläget tio dagars beredskap, så längre än tio dagar skulle det inte ta. Förmodligen går det fortare än så, säger Therese Fagerstedt, informatör på Försvarsmakten.

Hur snabbt det går att få dit de svenska stridsflygplanen avgörs i slutändan av hur det politiska beslutet ser ut.

ANNONS

De stridsflygplan som skulle vara aktuella är kopplade till Nordic Battle Group.

Exakt var de svenska deltagarna i insatsen i Libyen skulle stationeras är oklart, liksom frågan om hur mycket personal som skulle krävas för att hålla igång stridsflygplanen.

-Det är kopplat till om de ska till samma bas eller inte, så det kan jag inte svara på, säger Fagerstedt.

De åtta planen i stridsgruppen, är av den senaste versionen av Gripen, 39 C/D versionen. De är helt kompatibla med Nato, och kan även använda sig av Natos lufttankning.

Om Sverige skulle delta i Libyen-insatsen, blir det första gången som Gripenplan används i strid.

TT: Skiljer sig Gripenplanens förmågor från de hos de andra planen som används mot Libyen?

-I huvudsak är det samma förmågor och samma gäller piloter och besättningar. De har samma förmågor som finns på ett modernt västeuropeiskt flygplan. Möjligtvis att har vi mer av datalänkar och sådana bitar än vad de har generellt, säger Silwer.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin är för ett svenskt deltagande i aktionen mot Gaddafiregimen i Libyen.

-Vi socialdemokrater gick ut väldigt tidigt och sade att vi tycker att det är viktigt att Förenta nationerna den här gången står upp och skyddar civila som riskerar att dödas av sin egen regim, säger han.
-Det är viktigt att det är FN som tagit beslutet så att det är en folkrättsligt legal operation. Om FN tar ett sådant beslut så ska Sverige också vara berett att delta.

Att sätta in Gripenplan i Libyen-kriget vore rena vansinnet, tycker Marita Ulvskog, Socialdemokraternas gruppledare i EU-parlamentet, vilket innebär att hon och partiets utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin hamnat i olika läger.

-Jag delar inte alls hans uppfattning. Sverige ska inte aspirera på att vara en militärmakt. Vi ska ställa upp med diplomati och ekonomiska sanktioner och annat men inte med militär, säger hon.

FN-mandatet förändrar inte det, anser hon.

-Jag tycker inte det är ett motiv för oss att ställa oss i en kö och ivrigt vifta med handen för att få vara med och skjuta. Vi ska ha och har haft en annan roll, säger Ulvskog och lyfter fram insatser med minröjning och fältsjukhus.

Det handlar inte om att vara neutral eller passiv utan om att lyfta fram Sveriges humanitära sida, enligt Ulvskog.

-Vi ska inte ge oss in i krigshandlingar, säger hon.
ANNONS