Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska folket skramlade 40 miljoner

Carola och Laleh i all ära - men det var professor Hans Rosling som drog ned störst jubel på "Hela Sverige skramlar"-galan i Globen i går efter sitt brandtal för världens flyktingar. Totalt inbringade galan och insamlingarna drygt 40 miljoner kronor.

Alla biljettintäkter från galan gick till UNHCR, och tv-tittarna hade också möjlighet att skänka pengar till Radiohjälpen under sändningens gång. Intäkterna landade totalt på över 40 miljoner kronor, varav drygt 31 miljoner kronor kom från Radiohjälpens insamling.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Per Byman, Radiohjälpens generalsekreterare, säger att detta är den mest framgångsrika insamling Radiohjälpen hållit sedan galan för tsunamins offer 2004.

-Detta är helt fantastiskt. Svenska folket har engagerat sig på ett otroligt sätt, säger han.

"Fantastisk siffra"

I snitt sågs galan av 1 161 000 tv-tittare, och dessutom sändes den av en lång rad mediesajter under kvällen.

-Med tanke på att det är en maratonsändning som pågick från 19 till nära halv tolv är det en fantastisk siffra. Jag är jättenöjd. Det är underbart att så många är engagerade, säger Clara Mannheimer, programbeställare för kultur och evenemang på SVT.

Störst jubel under kvällen fick professor Hans Rosling, som pedagogiskt förklarade omfattningen av flyktingtragedin i Syrien genom att använda publiken som modell:

-Ni är ungefär 12 000 här ikväll. Tänk er att ni är Syriens befolkning på 24 miljoner. Var och en av er är 2 000 syrier, sade han.

Det innebär att halva publiken representerar den del av befolkningen som flytt, förklarade Rosling. Åtta miljoner befinner sig på flykt inom landet och fyra miljoner - motsvarande publiken på parkett - har tagit sig till andra länder. Och publiken på de tre första raderna framför Rosling fick representera de 80 000 människor som kommit till Sverige.

-Välkomna! sade Rosling till publikens jubel, och hyllade modet hos flyktingarna som fått övriga världen att förstå vidden av katastrofen.

Hyllad på Twitter

Roslings tal tokhyllades sedan på sociala medier: "Hans Rosling tas emot som värsta rockstjärnan på Globen ikväll. Leve folkbildningen!" skrev debattören Helle Klein på Twitter.

"Vi har alldeles för lite folkbildning à la Hans Rosling. Mer sånt", skriver journalisten Frida Boisen.

"Hans Rosling är vår sista utpost i vad som kallas folkbildning. Låt oss alla vårda detta". "Hans Rosling du är grym. Förklarar flyktingkrisen som ingen annan". "Hans Rosling är KUNG!", löd några andra kommentarer. En tweet sade att talet "kan vara det viktigaste SVT sänt på decennier".