Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska flygplatser stängda

Landvetter kommer att hålla stängt fram till klockan 16 och Arlanda fram till klockan 14 idag.

Arlanda flygplats kommer att hålla stängt åtminstone fram till klockan 14 på onsdagen och Landvetter till klockan 16, som prognosen ser ut på onsdagsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– För Malmö-Sturup är indikationerna att den kommer att hålla öppet under det närmaste dygnet, säger Carl Selling som är LFV:s informationsdirektör.

För Skavsta flygplats finns inga uppgifter eftersom den ligger i ett svårbedömt läge vädermässigt, medan norra Sverige fortfarande har helt öppet luftrum.

Enligt prognosen kommer askmolnet under onsdagen att röra sig något norrut för att senare under dagen se ut att dra bort.

– Vi ser en öppning över både norra och södra Sverige, säger Carl Selling.

Det danska luftrummet har varit stängt sedan klockan sex i torsdags kväll på grund av vulkanaskan från Island. Nu öppnar flygplatserna i Köpenhamn, Billund, Roskilde, Århus, Karup och Bornholm mellan klockan två och elva. Luftrummet i norra Danmark är bara öppet för flygtrafik över 6 000 meter.

– Med de nya väderprognoserna från tisdagskvällen har vi gjort en ny bedömning som gör att vi kan förlänga öppethållandet till klockan elva, sade Helle Kogsböll, pressinformatör vid Naviair, till Ritzaus.

Tidigare hade luftfartsmyndigheten Naviair sagt att luftrummet bara skulle hållas öppet till klockan åtta på onsdagsmorgonen. Under onsdagsförmiddagen räknar Naviair med nästa prognos.

Under natten till onsdagen väntades flera flyg från Bangkok i Thailand till Kastrup.

Malmö Airport öppnade klockan 02 och ska enligt planerna vara öppen till klockan 08. Under natten väntades ett plan från Burgas i Bulgarien med flygbolaget Primera, uppger pressjouren på flygplatsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.