Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska filmer prisade i Berlin

Guldbjörnen gick i år till den iranske regissören Jafar Panahis film "Taxi". Men filmfestivalen i Berlin blev också en stor svensk framgång. Såväl Sanna Lenkens "Min lilla syster" som Beata Gårdelers "Flocken" belönades med Kristallbjörnar.

När filmfestivalen i Berlin på lördagen delade ut merparten av sina priser blev det återigen svensk framgång. Regissören Sanna Lenkens långfilmsdebut "Min lilla syster" tilldelades då Kristallbjörnen i sektionen Generation Kplus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Min lilla syster", som får svensk biopremiär i september, är ett familjedrama med systrarna Stella och Katja i centrum. I rollerna syns bland andra Rebecka Josephson och Amy Deasismont - mer känd som artisten Amy Diamond.

Redan på fredagen vann en annan svensk film ett tungt pris i Berlin. Då fick Beata Gårdelers "Flocken" Kristallbjörnen i sektionen Generation 14plus.

Bannlyst regissör prisad

På lördagskvällen handlade annars det mesta om vem som skulle vinna den prestigefyllda Guldbjörnen. Och priset gick till slut till den iranske regissören Jafar Panahis politiska och filosofiska film "Taxi".

Panahi är belagd med yrkesförbud av de iranska myndigheterna och har bland annat anklagats för att ha spridit propaganda mot regimen. "Taxi" är hans tredje film efter förbudet och den fick smugglas ut ur Iran för att kunna visas på festivalen.

Regissören var själv inte på plats då han är belagd med reseförbud.

Aronofsky ledde juryn

Två av Silverbjörnarna gick också till politiska filmer: chilenska "El Club", regisserad av Pablo Larrain, och guatemalanska "Ixcanul", regisserad av Jayro Bustamente.

Regipriset delades i år mellan två regissörer: rumänske Radu Jude, som prisades för "Aferim", och polska Malgorzata Szumowska, som prisades för "Cialo". Priset för bästa skådespelare gick till Tom Courtenay för "45 years" och Charlotte Rampling utsågs till bästa skådespelerska för sin insats i samma film.

Festivaljuryn leddes av den amerikanske regissören Darren Aronofsky.