Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svensk vann största gitarrtävlingen

En svensk har för första gången vunnit en av världens mest prestigefyllda gitarrtävlingar. Vinnaren som knep guldet heter Johannes Möller.

Det var natten till måndagen som Johannes Möller vann den 28:e upplagan GFA, Guitar Foundation of Amerika, som ägde rum i Austin i Texas. Han är den första svensk och skandinav som lyckats knipa förstaplatsen i tävlingen:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag lottades som att spela som nummer ett, vilket på sätt och vis kan vara en nackdel. Men det gick väldigt bra att genomföra programmet. Oavsett hur utgången hade blivit var jag nöjd med mitt spel den här kvällen.

Tävlingen för klassiska gitarrister anses vara en av de största och mest prestigefyllda i världen. Johannes Möllers program bestod av Leo Brouwers Sonat, Regondis Fantasi och ett obligatoriskt stycke av den kanadensiske tonsättaren Denis Gougeon som beställts till tävlingen.

Johannes Möller började spela gitarr i den kommunala musikskolan i Gnesta. Han har utbildat sig utomlands och framträtt i länder som Tyskland, USA, Spanien, England och Holland. Gitarristen har spelat in flera cd och tidigare vunnit nio priser i internationella tävlingar och uppmärksammandes i Sverige när han 2007 som första gitarrist vann Ljunggrenska tävlingen i Göteborg.

Guldet i GFA innebär en prissumma på 7 500 amerikanska dollar. Svensken får också göra 50-tal konserter runt i USA, men även i Kanada, Sydamerika och Kina.

Dessutom väntar en spelning i Weill Recita Hall (Carnegie Hall) i New York och en cd-inspelning. Vinnaren är numera bosatt i Holland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.