Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svensk upptäckt om reumatism

Svenska forskare har upptäckt en tidigare helt okänd mekanism bakom reumatiska sjukdomar. Fyndet kan förklara varför immunförsvaret skiftar från försvar till angrepp.

Att celler i immunförsvaret plötsligt blir fiender och börjar alstra sjukdom i stället för att skydda är den mekanism som leder till en rad autoimmuna sjukdomar. Varför det sker och hur det sker är trots omfattande forskning ännu oförklarat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har forskare vid Sahlgrenska Akademin och Karolinska Institutet avslöjat en tidigare okänd kontrollmekanism i immunförsvaret. En mekanism som är satt ur spel hos människor med exempelvis reumatism.

I ett alert immunförsvar står B-cellerna för en stor del av arbetet. De utgör ett starkt försvar och tillintetgör skadliga bakterier och virus. Hos en reumatiker fungerar inte B-cellen så. Den går till angrepp på den egna vävnaden istället för att skydda. Värkande, svullna och förstörda leder är ett resultat av detta. Varför?

Forskarna i Stockholm och Göteborg började leta förklaringar i en helt annan grupp av celler i immunförsvaret - de så kallade NKT-cellerna (Natural Killer T-cells). Eftersom immunförsvaret hos reumatiker är väl undersökt är det känt att nivåerna av NKT-celler är lägre än hos människor utan sjukdom. Det är en kunskap som funnits utan att man har fäst särskilt stor vikt vid den. Tills nu.

Det visar sig att låga nivåer av NKT-celler bidrar till att människor blir sjuka. Cellerna har en viktig, tidigare helt okänd kontrollmekanism, visar de svenska forskarna. Deras studie publiceras nu i nätupplagan av tidskriften Journal of Experimental Medicine. Blir cellerna för få påverkas regleringen av B-cellerna som förvandlas från nyttiga till skadliga.

Forskarna visar också att den onda spiralen går att bryta. En tilläcklig nivå av NKT-celler stoppar B-cellernas felriktade aktivitet. Genom att i djurexperiment tillföra NKT-celler till djur med autoimmun sjukdom kunde man stoppa de sjukdomsframkallande B-cellerna.

Upptäckten öppnar för nya behandlingar som riktar sig direkt mot NKT-cellsmekanismen. Men ännu vet man inte om kontrollen också spelar roll för andra, liknande sjukdomar. Allergier står näst i tur att undersökas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.