Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den 17-åriga svenskan greps i Wien på väg till Syrien.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svensk IS-resenär utreds i Österrike

Den 17-åriga flicka från Linköping som greps på väg till Syrien kan åtalas i Österrike. Samtidigt utreds svenska kopplingar i en parallell utredning.

Flickan, som enligt sin egen familj planerade att ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten, häktades i Wien i väntan på att svenska myndigheter skulle begära henne utlämnad. Men det kommer inte att ske, eftersom det inte är olagligt att stötta eller vara medlem i en terrororganisation i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu bedrivs i stället en förundersökning mot flickan i Österrike - där det är olagligt.

-Om svenska myndigheter inte vill ha henne utlämnad finns det enligt österrikisk lag möjlighet att pröva fallet i Österrike, även om den misstänkta inte är österrikisk medborgare och brottet inte begåtts här, säger Christina Salzborn, talesperson vid domstolen i Wien.

Samtidigt som den österrikiska utredningen bedrivs en parallell förundersökning i Sverige.

-Vi håller på och arbetar med vissa delar i den svenska utredningen och jag går inte in närmare på vad det är för någonting, säger chefsåklagare Krister Petersson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Flickan är inte misstänkt. Petersson vill inte uppge om någon annan är misstänkt eller vilket brott förundersökningen gäller.