Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svensk bakom skyltstölden i Auschwitz

Stölden av "Arbeit macht frei"-skylten från Auschwitz beställdes från Sverige. Skylten skulle fraktas hit med färja från Gdynia.

Det rapporterar den polska tv-kanalen TVN24 på tisdagsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polsk polis har gripit fem män i åldrarna 20 till 39 år misstänkta för inblandning i stölden från det nazistiska koncentrationslägret utanför Krakow i södra Polen. Fyra av männen uppges vara tjuvar som fått uppdraget av en man bosatt i Gdynia. Denne femte person är agare av en byggnadsfirma.

Den femte mannen ska i sin tur ha beställt stölden på uppdrag av någon, ännu okänd person i Sverige.

Två av männen greps i Gdynia, tre på sin bosättningsort Torun utanför Gdynia.

Den stulna skylten hittades i terrängen utanför Torun.

Under tisdagsförmiddagen har polisen tagit tre av de arresterade männen till Auschwitz för att valla dem på platsen. Förintelsemuseet håller med anledning av det stängt fram till klockan 13.

Företrädare för Auschwitz hoppas att skylten ska vara reparerad och på plats så snart som möjligt och allra senast 27 januari. Det är 65-årsdagen av Röda arméns befrielse av koncentrationslägret och grannlägret, förintelselägret Birkenau.

I polska medier har skyltstölden från Auschwitz dominerat nyheterna de senaste dagarna. Stölden har avhandlats på regeringsnivå.

- Alla i det polska samhället är upprörda över stölden. Det är en väldigt viktig sak för Polen att den klaras upp, säger Piotr Kiszkiel, sedan många år bosatt i Göteborg men med banden kvar till hemlandet.

Auschwitz står på Unescos världsarvslista. Det medverkar till att de skyldiga till stölden enligt polsk lag kan dömas till tio års fängelse.

Polsk polis utlyste en belöning på 115 000 zloty, ungefär en kvarts miljon svenska kronor, till dem som lämnar tips om stölden. Enligt polisen är det tips från allmänheten som lett fram till gripandena.

TVN24 rapporterar vid 11-tiden på tisdagen att de fyra utpekade tjuvarna uppgett att de genomfört stölden i vinstsyfte. De skulle få mellan 10000 och 30000 euro.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.