Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Carl Bildt satt tidigare i styrelsen för Lundin Petroleum.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svensk åklagare synar folkrättsbrott

Oppositionen stormar mot utrikesminister Carl Bildt. En svensk åklagare har inlett förundersökning om svensk koppling finns till folkrättsbrott i Sudan. I Sudan var Lundin Oil verksamt och Bildt satt i bolagets styrelse.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Före detta justitieminister Thomas Bodström (S) kräver att Carl Bildt (M) tar time out eftersom han har suttit i Lundins bolagsstyrelse.

-Statsråd ska inte kommentera vad rättssystemet har för sig, det tycker jag är korrekt och riktigt och det tänker jag inte avvika från, säger utrikesminister Carl Bildt på en pressträff.

Om Bodströms time out-krav säger han:

-Det vet jag inte vad det är för något. Det finns i alla fall inte för statsråd så det kan han glömma.

Vänsterpartiets utrikespolitiske talesman Hans Linde gick så långt att han kräver Bildts avgång. "Hur ska Carl Bildt kunna tala om folkrätt, fred och mänskliga rättigheter i något sammanhang samtidigt som det pågår en förundersökning om krigsbrott mot honom?"

-Jag tycker att herrarna ska lugna ner sig lite och ta reda på vad det faktiskt handlar om.

Kammaråklagare Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren uppger att skälet bland annat är den rapport som en rad frivilligorganisationer nyligen lämnade där det hävdas att folkrättsbrott har begåtts. Åklagaren säger att det "finns anledning att anta att brott har förövats och att det kan finnas en svensk anknytning till sådana brott".

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger:

-Det måste rimligen vara så att först konstateras någonting och någon form av beslut fattas innan vi kan förhålla oss till det.

Mellan 1997 och 2003 ska 10 000 människor ha dödats och nära 200 000 tvingats på flykt i södra Sudan.

Sudanesiska soldater och milis angrep och tvångsförflyttade civilbefolkning för att Lundin Oil i konsortium med Petronas och OMV skulle kunna utvinna olja, enligt rapporten ett 50-tal frivilligorganisationer i European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) står bakom.