Svamp i malt kan ge dyrare öl

ANNONS
|

–I ett senare skede kan ölpriset stiga på grund av lägre tillgång, säger Maria Johansson, laboratorieansvarig hos Åbro, till TT.

Ungefär en tredjedel av årets maltkorn håller inte tillräckligt hög kvalitet för att passera mältning, momentet där malten bearbetas. Nu plockas de missfärgade maltkornen bort innan bryggerierna tillverkar ölen. Ingen vill riskera att ölen skadas under jäsprocessen.

–I så fall får ölen mer skum än öl. Men maltkornen är inte giftiga på något sätt, säger Christina Persson.

Kan påverka i vår

Årets julöl är klar och finns i stora lager. Men i vår kan svampangreppet påverka bryggeriernas produktion.

–Det är ju en viss fördröjning eftersom vi fortfarande använder 2010 års skörd. Eventuell brist märks senare, säger Maria Johansson.

ANNONS

Säljs som foder

Hos Lantmännen syns redan bekymret med det svampangripna maltkornet.

–Vi får in en mindre kvantitet som klassas som maltkorn. Men lantbrukarna drabbas värst eftersom de får sämre betalt, säger Charlotte Elander, segmentchef hos Lantmännen.

Alla bortsorterade maltkorn blir prisdumpade och säljs som foder i stället.

Malt är säd, oftast korn, som fuktas i vatten och därefter gror i en luftig miljö, så kallad mältning.

När kornet luckrats upp frigörs stärkelse som används till maltsocker.

Därefter torkas maltet med varm luft.

Malt används framförallt vid tillverkning av öl och whisky. Men även till julmust.

Maltets rostningsgrad avgör om ölen blir ljus eller mörk.

Källa: NE (TT)

ANNONS