Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svagt stöd för misstroendeförklaring

Som väntat föll SD:s begäran om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Alla andra partier röstade emot eller lade ned sina röster.

Omröstningen utföll med 45 röster för, 133 röster mot och 155 avstår. Eftersom det krävs att minst hälften av riksdagens ledamöter röstar för en misstroendeförklaring, föll den därmed.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Trots sin korta tid vid makten har den rödgröna regeringen under ledning av Stefan Löfven producerat ett pärlband av misslyckanden, felaktiga bedömningar, brutna löften och övergivna principer, sade SD:s Richard Jomshof när han angav motivet till SD:s begäran om misstroendeförklaring.

Jomshof varnade också den borgerliga oppositionen.

-Varje parti som inte tar chansen utan i stället ger sitt aktiva eller passiva stöd till statsministern och hans planer på att obehindrat få igenom kommande budgetpropositioner alldeles oavsett innehåll bör betraktas som medansvariga för samhällsutvecklingen de kommande åren och som stödpartier för regeringen, sade Jomshof.

Vikarierande partiledare Mattias Karlsson var inte närvarande i kammaren på grund av ett försenat flyg.

Större underlag

Moderatledaren Anna Kinberg Batra höll inte med.

-Jag tycker att vi borde ha en annan statsminister, det tyckte jag i höstas också men det tyckte inte väljarna som gav Stefan Löfvens underlag större stöd än Alliansen och då var vi tydliga med att då måste vi släppa fram honom som statsminister. Nu ska vi visa varför Sverige skulle behöva byta regering, och varför Alliansen förtjänar nytt förtroende igen 2018. Det kommer att framgå tydligt när vi presenterar våra förslag, sade hon till TT efteråt. -Vi avstod för att vi inte aktivt stödjer regeringen, vi är i aktiv opposition, vi kommer att granska regeringens förslag och också se till att Stefan Löfven fullföljer alliansens budget som riksdagen ställt sig bakom. Misstroendevotum ska användas med försiktighet, SD visade här att de bara vill ställa till kaos och oreda. Vi visste ju hur den här omröstningen skulle gå, sade Centerledaren Annie Lööf.

Annan agenda

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth anmärkte att syftet bara är att väcka uppmärksamhet och varnade för att det kan skada Sveriges anseende.

-Sverigedemokraterna har en annan agenda. I den spelar förtroendet för demokratin eller för det politiska systemet en underordnad roll, sade Eneroth.

Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd talade för hela Alliansen i kammaren och förklarade att den kommer att lägga ned sina röster i enlighet med principen att det största underlaget i riksdagen ska bilda regering.

Miljöpartiet röstade mot misstroendeförklaringen medan Vänsterpartiet valde att lägga ned sina röster.

Misstroendeförklaringar är ovanliga, den senaste väcktes 2002 av Moderaterna som också fyra år tidigare väckte misstroende mot statsminister Göran Persson, utan framgång.