Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svårt få ut svenskar ur Libyen

Arbetet med att få ut det 30-tal svenskar som befinner sig i Libyen pågår för fullt, enligt kabinettssekreterare Frank Belfrage. Men det går långsamt och är svårt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Läget är väldigt osäkert och det är mycket svårt att ta sig till flygplatsen. Det är också svårt att kommunicera, eftersom internet och telefoni bara är öppet fragmentariskt, sade Belfrage vid en pressträff på UD på tisdagen.

I huvudstaden Tripoli befinner sig 15-20 svenskar. Några har redan kunnat lämna landet medan andra ska transporteras till en uppsamlingsplats som Ericsson Camp tillhandahåller. Det ligger mellan huvudstaden och flygplatsen.

Ericsson har ett 50-tal anställda i Libyen, varav den absoluta majoriteten är inhemsk. Bara ett fåtal är svenska.

Situationen för de anställda i Tripoli är under kontroll. Det menar Ericssons presschef Ola Rembe.

-Vi har varit i kontakt med vår personal under dagen och läget är under kontroll. Vi följer dock noga utvecklingen och tittar på olika transportlösningar för våra anställda.

UD uppmanar nu de svenskar här hemma som vet att de har anhöriga i Libyen att höra av sig till UD med information.

Utrikesminister Carl Bildt, som just nu befinner sig i Kairo, uppgav tidigare via den sociala medietjänsten Twitter att ett intensivt arbete pågår för att få ut svenskar från Libyen.

Bildt skriver att han är i kontakt med Stockholm och att UD försöker ge så mycket hjälp de kan, även till andra EU-länder.

Storbritannien planerar att skicka specialchartrade plan för att undsätta brittiska medborgare i Libyen. Några liknande planer har UD ännu inte.

-Som det ser ut nu så satsar vi på att få ut svenskar med de reguljära och specialchartrade transporter som redan finns. Vi följer dock läget timme för timme och skulle läget bli värre så har vi planer för alternativa sätt att få ut svenska medborgare, vilka kan jag inte gå in på, säger Joakim Larsson på UD:s presstjänst.

Under tisdagsmorgonen var det kaotiskt på flygplatsen i Tripoli. Enligt UD så har den situationen förbättrats.

-Svenskar kan vända sig till hjälpdiskar på flygplatsen som Portugal, Österrike och Tyskland har satt upp. Det använde vi oss av i Egypten nyligen och det fungerade, säger Joakim Larsson.

USA meddelade på tisdagen att det visat sig omöjligt att ta hem 35 amerikaner från ambassaden i Libyen. UD förklarade inte varför, men sade att man försöker få ut dem med reguljärt flyg eller chartrade plan som står redo.