Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svårt få Assange från Ecuador

Wikileaks grundare Julian Assange är på Ecuadors ambassad i London och har uppgett att han stannar där tills hans ansökan om politisk asyl i landet har behandlats. Det kan bli svårt att få honom utlämnad om han får asyl i landet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Asyl för Julian Assange är nästan ett faktum," basunerar rubriken i den ecuadorianska dagstidningen El Comercio ut.

Regeringens agerande, lett av president Rafael Correa, pekar mot det, anser tidningen i en analys.

Relationen mellan Assange och Ecuador började i november 2010, då den dåvarande biträdande utrikesministern Kintto Lucas erbjöd Assange uppehållstillstånd i Ecuador.

I en intervju några månader senare framhöll Correa Wikileaks arbete:

-De gjorde något olagligt, men i slutändan gav de oss något viktigare: de avslöjade USA:s imperialistiska politik.

Ecuador drabbades dock själva snart av Wikileaks, då hemligstämplade dokument publicerade i spanska El Pais tycktes peka på politisk korruption i landet, skriver tidningen El Universo.

Publiceringen ledde till att Ecuador i april i fjol kastade ut USA:s ambassadör Heather Hodges ur landet, och USA svarade med att skicka hem Ecuadors ambassadör Luis Gallegos. Den diplomatiska relationen mellan de båda länderna har, enligt El Universo, helt nyligen återställts.

Julian Assange är misstänkt för sexövergrepp mot två svenska kvinnor. Kvinnornas advokat Claes Borgström säger till TT att han är övertygad om att Assange kommer att överlämnas till Sverige inom kort.

-Det här är ett nytt försök att förhindra alternativt förhala den rättsliga prövning han måste genomgå i Sverige för att rättvisa ska skipas, säger Borgström.

Assange är häktad i Storbritannien men fri mot borgen vilket innebär att han måste anmäla sig hos polisen varje dag, annars förfaller borgensbeslutet och han återförs till häktet.

-Det är en väldigt, väldigt unik situation. Normalt söker man asyl för att man inte får det skydd man behöver i sitt eget hemland, säger Claes Borgström.

TT: Hur kommer Ecuador reagera?

-Jag kan inte tänka mig att Ecuador ger honom en fristad. Då sätter man sig över den europeiska arresteringsordern och dessutom innebär det väldigt skarp kritik mot USA. Jag utgår från att Ecuador är en rättsstat som följer de internationella regler som finns på området.

Enligt Londonpolisen har Assange brutit mot sina borgensregler och kan därmed gripas, uppger brittiska The Guardian på nätet.

Ecuadors ambassadområde är dock skyddat diplomatiskt. Det innebär att brittisk polis inte kan ingripa på området. Å andra sidan kan inte Assange ta sig ifrån området heller.

Om Julian Assange skulle lämna Ecuadors ambassad i en bil som tillhör ambassaden är det tveksamt om brittisk polis får stoppa den och gripa honom.

Julian Assanges svenska advokat Per E Samuelsson säger till TT att han talade med Assange sent i går kväll.

-Han berättade för mig att han hade sökt asyl i Ecuador. Vi har diskuterat saker och ting och det är inte så att han är rädd för en eventuell rättegång i Sverige, för den tror vi att vi kommer att vinna. Han söker skydd för att han upplever att det finns en hotbild från USA och att han ska åtalas och riskerar dödsstraff.

Enligt departementsrådet Ulf Wallentheim på Justitiedepartementet kan det bli svårt att få Assange utlämnad från Ecuador om han får asyl i landet.

-Vi har inget specifikt utlämningsavtal med Ecuador. Vi har anslutit oss till olika FN-konventioner men det gäller specifik brottslighet och det här handlar om sexualbrott, säger Wallentheim. -Bollen ligger hos britterna. Den husarrest som har gällt för Assange har jag ingen kunskap om eller vilken rörelsefrihet som han har haft. Vi kommer förhoppningsvis få mer information från dem om vad som egentligen har hänt, säger Wallentheim.

Om Julian Assange skulle få politisk asyl i Ecuador slipper han rättsprocessen i Sverige, men han undgår också risken att bli utlämnad till USA, enligt Don Rothwell, professor i internationell rätt vid National University i Australien.

Rothwell säger enligt New York Times att de utlämningsavtal som finns mellan Ecuador och USA inte täcker politiska åtalspunkter.