Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svårt avveckla Fas 3

Det är en illusion att tro att Fas 3 kan ersättas med "riktiga" jobb bara lönesubventionen ökas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Socialdemokraterna vill ersätta Fas 3 i arbetslöshetsförsäkringen med "riktiga" jobb och reguljär utbildning. Det är ett verklighetsfrämmande förslag. Många långtidsarbetslösa i Fas 3 är inte anställningsbara oavsett lönesubvention eller utbildning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Cirka 30 000 arbetslösa sysselsätts i Fas 3. Vägen dit är lång. Efter 300 dagar med a-kassa får den som fortfarande är arbetslös 150 dagar i Jobb- och utvecklingsgarantins Fas 1 med förstärkt hjälp från arbetsförmedlingen. Därefter följer Fas 2 som omfattar 300 dagar med praktik och arbetsträning. Sammanlagt krävs det två och ett halvt års arbetslöshet för att bli placerad i Fas 3.

I genomsnitt har deltagarna i Fas 3 varit arbetslösa i åtta år, 20 procent i mer än tio år. Fyra av tio är 55 år eller äldre. Lika många har något arbetshandikapp. Att 15 procent av deltagarna Fas 3 ändå går vidare till jobb eller utbildning är inget dåligt resultat, givet förutsättningarna.

För dem som blir kvar i Fas 3 skall sysselsättningen vara meningsfull. Så är det inte alltid. Det kan bli bättre genom att vidga vad som är tillåten sysselsättning och tillåtna studier.

Socialdemokraterna tror att åtminstone hälften får jobb om staten höjer lönesubventionen till 100 procent under ett år. Övriga förväntas studera på gymnasiet. Därmed skulle Fas 3 kunna stängas. Men det är redan mycket förmånligt att anställa folk från Fas 3. Arbetsgivarna får 85 procent av lönen i subvention plus 150 kronor om dagen för handledning. Ändå får 85 procent av deltagarna i Fas 3 inget jobb.

Arbetsgivare som inte anställer en arbetshandikappad 60-åring med 85 procent av lönen i subventioner gör det knappast för att subventionen höjs till 100 procent. Orsaken är att de flesta arbetsplatser är så slimmade att de inte klarar medarbetare som kan bli grus i maskineriet.

Så vad tänker Socialdemokraterna göra för dem som inte får jobb, de som åter blir arbetslösa efter ett år som gratis arbetskraft och med dem som inte får något jobb trots fullbordat gymnasium? Tja, det blir väl till att starta om Fas 3, fast under annat namn.

GP 28/9 -12