Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svåra att bekämpa i avloppet

Kackerlacksutbrottet i Hjällbo är en tuff utmaning. – Vi kommer inte åt när de är i avloppet, säger Jan Hjelm, gruppchef på Anticimex.

GP har tidigare berättaÅt hur hyresgäster i Bergsjön haft problem med kackerlackor. Skillnaden är att det då handlade om tyska kackerlackor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den amerikanska kackerlackan som härjar i Hjällbo är vanlig i USA och Asien. Den är mycket större än den tyska och det krävs helt andra insatser för att bekämpa den. Det ovanliga är också att den lyckats överleva och föröka sig i avloppssystemet på Sandspåret.

Det finns särskilda bekämpningsmedel i USA mot den amerikanska kackerlackan. De är dock inte godkända här.

– Det här är ett globalt problem, men ett nytt fenomen i Sverige. För oss är det inte tillåtet att använda bekämpningsmedel i avloppssystemet, säger Jan Hjelm.

Det betyder att kackerlackorna måste komma upp ur avloppet så att de blir synliga i lägenheter eller förråd för att Anticimex kan sanera med till exempel fällor och gift, ofta flera gånger. Att slå ihjäl en kackarlacka som visar sig i lägenheten rekommenderas inte:

– Har du otur kan det vara en hona som bär på en äggkapsel som kan utlösa att äggen kläcks och flera små kackerlackor kommer fram, säger Jan Hjelm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.