Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Susanna Birgersson: Vi har inte råd med allt åt alla

Sverige är inte ett ointagligt paradis i en farlig värld. Vi behöver politiker som vågar prioritera inför en osäker framtid.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Håller Moderaterna på att vakna ur sin eftervalsdvala? Det verkar faktiskt så och ingenting kunde vara mer välkommet. På ett seminarium förra veckan och på Svenska Dagbladets debattplats i torsdags redogör partiledaren och ekonomisk-politiske talespersonen för statens skenande kostnader och för Moderaternas åtgärder för att stävja utvecklingen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson pekar ut de tre områden där prislappen ständigt justeras upp, snabbare än vad som är befogat eller hållbart: A-kassan, sjukförsäkringen och flyktingmottagningen.

Kostnaden för sjukpenningen ökar med flera miljarder varje år. 2014 kostade försäkringen 27,5 miljarder, 2018 beräknas den kosta 40 miljarder. Och det i landet där folkhälsan ständigt förbättras och livslängden stiger. Den bortre parentesen i sjukförsäkringen behöver återinföras. Och som M-politikerna föreslår vore det nog klokt att införa en andra karensdag en bit in i sjukskrivningen.

Mottagandet av flyktingar och den första tidens etablering kostade förra året 25 miljarder. 2018 väntas kostnaden ha stigit till 40 miljarder. Givetvis är sådana beräkningar osäkra, delvis på grund av att Migrationsverkets prognoser över hur många människor som kommer att söka sig till Sverige är gissningar.

Men givet de senaste årens kraftiga kostnadsökningar är det nödvändigt att få kontroll över utgifterna. Billigare boendeformer för ensamkommande tonåringar är ett av flera konkreta förslag.

Världen har på många sätt blivit bättre. Miljontals människor har fått och tagit chansen att arbeta sig upp ur den djupaste fattigdomen. Något världskrig har vi inte haft på 70 år. Likväl är världen en otrygg plats. Miljontals människor upplever det inpå bara skinnet när deras städer och byar angrips av rövarband, miliser och terrorister.

Rysk aggressivitet och jihadistisk terror hotar även Europa. Sverige är inte ett ohotat paradis i den världen, en plats där alla kan få allt och ingen behöver vara ledsen om staten bara är generös nog. Sverige är ett litet land som i bästa fall kan parera den värsta ondskan och de svåraste ekonomiska kriserna.

För det behöver vi ett starkt yttre och inre försvar, välutrustad militär och effektiv polis. Vi behöver en skola som fungerar och förbereder människor för en krävande arbetsmarknad. Vi kan inte låta svällande transfereringssystem äta upp allt reformutrymme.

Moderaternas återkomst till den politiska debatten är ett första viktigt steg mot en hård men saklig debatt där vuxna politiker tar sig an dagens och morgondagens utmaningar. Vem vet, kanske kan det rentav väcka regeringen ur dess koma.