Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vem är Torbjörn Jerlerup att döma Sara Mohammad?

Susanna Birgersson: En antirasistisk inkvisition

Privilegierade män som rasiststämplar muslimska feminister – det är inte vackert.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Äntligen! Så torde många kvinnor känna. Kvinnor och flickor som under de senaste decennierna har upplevt hur deras bostadsområden kommit att bli alltmer präglade av en intolerant och fundamentalistisk islamism. Äntligen når berättelserna om såväl förtrycket som kampen mot förtrycket ut. Äntligen tvingas lagstiftare och myndighetspersoner konfronteras med de dubbla standarder som gällt i Sverige.

Men personerna som uppmärksammar förtrycket behandlas inte som frihetskämpar, utan betraktas med misstänksamhet. Är de inte egentligen allihop islamofober? Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh har fått känna på det de senaste veckorna. Socialdemokraten Nalin Pekgul mycket längre än så.

För ett par veckor sedan utkom Hanna Gadbans bok ”Min jihad – jakten på liberal islam”. I den beskriver hon bland annat hur svenska skattepengar går till att finansiera radikala islamistiska rörelser, och hur dessa arbetar.

Gadban har blivit både omfamnad och kritiserad. I täten för kritiken går en man vid namn Torbjörn Jerlerup, socialdemokratisk och antirasistisk debattör. Han har letat fram och på sin blogg dokumenterat att Gadban har ”gillat” ganska tveksamma sidor och kommentarer på Facebook. Hon har inte hållit alldeles rent mot antisemitism och en del av hennes egna, några år gamla uttalanden är direkt islamfientliga.

I två andra blogginlägg nagelfar Jerlerup den feministiska debattören Sara Mohammad, ordförande i Riksorganisationen GAPF: ”Det kan hända att hennes kamp mot hedersförtryck är viktig, men hon är en islamofob, det har hon till och med själv deklarerat.” Detsamma gäller Mona Walters som har konverterat från islam till kristendom och sedan dess lever under konstant hot. Hon tar sina egna upplevelser av fundamentalistisk islam och drar utifrån dem generella slutsatser om islam. Också islamofob. Också dömd av Jerlerups ”spanska inkvisition”.

En konsekvent antirasism måste förstås uppmärksamma all intolerans, oavsett varifrån den kommer. Men samtidigt är det något ganska oaptitligt med Jerlerups inkvisitoriska blogginlägg, som delats flitigt på sociala medier. Det är en privilegierad antirasist som uttalar sin dom, en antirasist som varken har utsatts för könsstympning eller lever med dödshot på grund av konvertering.

Det är löjeväckande när han från sin behagliga utifrånposition kräver att de kvinnor som befinner sig mitt i skottlinjen ska uttrycka sig på samma väl avvägda sätt som han själv gör. Vem är Torbjörn Jerlerup att bestämma exakt hur Sara Mohammad, Hanna Gadban och Mona Walter ska förhålla sig till och omtala den religion som för dem är nära förbunden med det förtryck de själva har upplevt?