Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Susanna Alakoski (redaktör): Lyckliga slut. Sjutton berättelser om vardagsvåldet

Antologin Lyckliga slut påminner om det vardagsvåld som få vill prata högt om. Och gör det ganska läskigt att vara mor till döttrar.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Lyckliga slut är en antologi med sjutton texter som handlar om kvinnors erfarenheter av att utsättas för våld. Titeln är inte ironisk. För trots alla hemska vittnesbörd som ryms i boken finns där en genomgående optimism: Den som genomskådar våldet och berättar om det kan lämna det och gå vidare.
Det har alla bokens kvinnor gjort. "Som barn är vi prisgivna åt de vuxnas godtycke. Som vuxna är vi inte det. Därför är banden till den som gör oss illa bara en illusion", skriver Unni Drougge i sin berättelse om en liten flicka som får stryk av sin älskade pappa, och sedan många år senare också tar emot stryk av en man som hon förälskat sig i, och försöker förstå och hjälpa.
Bokens medverkande presenteras med yrke, ålder och klassbakgrund. De flesta är etablerade skribenter: författare, journalister, forskare, opinionsbildare.
I detta fall framstår snedrekryteringen nästan som en styrka. Vardagsvåldet drabbar också sådana självständiga och starka personligheter som Gudrun Schyman, Unni Drougge och Birgitta Stenberg.
I sitt förord skriver Susanna Alakoski att hon genom informella intervjuer kommit fram till att nästan alla kvinnor någon gång har utsatts för våld, hot och sexuella trakasserier. Och när jag läser det känns det otäckt, för jag vet att det är sant. Inte för att män är talibaner, utan för att de oftast råkar vara fysiskt starkare än kvinnor. Och för att hot och våld i relationer är så vanligt och så skamligt att man helst inte vill tala om det. Om det inte går till överdrift. Om det inte leder till åtal. Om det inte står att läsa om det i tidningen.
Och jag tänker sorgset: Om våldet och hotet finns överallt, då kan man ju inte skydda sina döttrar mot det.
Men kanske kan man ändå ge dem Åsa Grennvalls självbiografiska seriealbum Sjunde våningen, som handlar om hur farligt det är att gå in i ett förhållande där man inte tillåts vara den man är. En bit av serien ingår i antologin, och hjälper oss att minnas att kvinnomisshandel är ett utbrett samhällsproblem, som varken har med utbildning, ålder eller etnicitet att göra.