Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den känslostarka musikalen Så som i Himmelen, med bland andra Malena Ernman och Philip Jalmelid, har premiär i Göteborg den 15 maj. Foto Mats Bäcker

Succémusikalen till Göteborg: "Medtag näsdukar"

I maj kommer en känslostorm dra in över Göteborg. Det kan de närmare 250 000 som upplevt succémusikalen Så som i Himmelen i Stockholm vittna om. Berättelsen om dirigenten som återvänder till sin hemby och börjar leda kyrkokören har fått publiken att känna saker som spänner över hela känsloregistret.

Gabriellas sång satte tonen. Med den älskade sången från filmen Så som i Himmelen (2004) som grund slog sig manusförfattarna Kay och Carin Pollak ned tillsammans med kompositören Fredrik Kempe för att skapa den musikalversion som under ett och ett halvt år hyllats av både publik och kritiker.

– Musiken kan öppna känslokanaler på ett annat sätt än vad text kan göra. För oss var det väldigt viktigt att musiken följer berättelsens egen ton på ett sätt som bevarar den täta och intima känslan från filmen. Och det tycker jag vi lyckats med, säger Carin Pollak.

Paret Carin och Kay Pollak, manusförfattare till Så som i Himmelen.

Boka dina biljetter till Så som i Himmelen här

– Vi har suttit i publiken några gånger och sett folk gråta och skratta. Jag tror många känner att det här är en berättelse om vanliga människor, att de själva skulle kunna vara en i kören. På något sätt möter man sig själv där på scenen och då kan det ske förlösande saker, säger Kay Pollak.

Björn Kjellman: "Göteborg smäller högt"

En av musikalens många stjärnor är Björn Kjellman, som tillsammans med Morgan Alling turas om att spela rollen som Arne (Lennart Jähkel i filmen).

– En stor del i att det här är så väldigt roligt är att vi alla trivs så bra ihop. Glädjen av att sjunga i kör tillsammans med alla dessa fantastiska sångare och den stora orkestern, den tror jag smittar av sig på publiken, säger Björn Kjellman, som ser fram emot att komma till Göteborg i vår.

Så som i Himmelen är en hjärtevärmande musikal som får publiken att skratta, gråta och sjunga med. Här syns bland andra Björn Kjellman i rollen som Arne.  Foto: Mats Bäcker

– Det är som en present för oss. Föreställningen handlar ju om kören som får komma till Österrike och att vi efter den här tiden tillsammans nu får komma till Göteborg och bo på hotell ihop, det smäller väl högt!?, säger han och skrattar.

Utstrålar kärlek

Paret Pollak talar också de varmt om ensemblens gemenskap.

– Det är ju så roligt att de blivit ett så fint gäng i verkligheten också, annars är det nog svårt att gestalta det så bra som de gör. De utstrålar en kärlek till varandra, säger Carin.

– Och vi är väldigt glada att Vicky von der Lancken (exekutiv producent) kom till oss med frågan om att sätta upp den här musikalen. Hon gav oss kontroll över att det här skulle få fortsätta vara den genuina hjärtevärmande berättelse som det är, fortsätter Kay.

"Stark historia som drabbar"

Björn Kjellman hyllar i sin tur det material som han och de andra skådespelarna fått arbeta med.

Philip Jalmelid, till vänster, gör rollen som dirigenten Daniel. Här syns han tillsammans med Björn Kjellman (mitten) och Rikard Björk som spelar Tore.  Foto: Mats Bäcker

– Jag var kanske inte helt på det klara med hur starkt den här historien drabbar förrän vi mötte publikens reaktioner. I Sverige har vi en körtradition och det är väldigt kul att vi fångar kärleken till musiken i den här musikalen.

Kay Pollak uppvuxen i Göteborg

Kay Pollak, som är uppvuxen i Göteborg och som är jätteglad över det speciella att få sätta upp en musikal i sin gamla hemstad, avslutar med en hälsning till Göteborgspubliken.

– Eftersom ni är människor med stora hjärtan: medtag näsdukar.

Läs mer om och se videoklipp från musikalen Så som i Himmelen

Göteborgspremiären på The Theatre i Gothia Towers äger rum den 15 maj. Fram tills nu har närmare en kvarts miljon sett musikalen på Oscarsteatern i Stockholm och skådespelarna har sedan urpremiären i september 2018 mottagit flera hyllningar. Bland annat har huvudrollsinnehavaren Philip Jalmelid, som spelar dirigenten Daniel (Michael Nyqvist i filmen), tilldelats utmärkelsen Årets Prestation 2018.