Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SU är hela Västra Götalands universitetssjukhus

Sahlgrenska Universitetssjukhusets roll i regionen är självskriven. Det understryks i de satsningar som görs just nu i både personal och tunga investeringar, skriver Johnny Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sahlgrenska, 6/3

Hälso- och sjukvården står inför en rad utmaningar och nyckeln till dessa utmaningar är att skapa en kvalitetsdriven utveckling för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. I denna utveckling har Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, en självskriven roll.

Grönblå samverkan har sedan tillträdet som majoritet i Västra Götalandsregionen genomfört kraftfulla satsningar på hela hälso- och sjukvården, satsningar för att stärka finansieringen av regionens sjukhus, på akutsjukvården och psykiatrin. Totalt tillfördes regionens sjukhus närmare 1 600 miljoner kronor mer 2015 jämfört med året innan.

Riktade insatser

En rad riktade satsningar har också genomförts gentemot medarbetarna. Det handlar om extrasatsning på löner och lönekarriär inom hälso- och sjukvården, förstärkt yrkesintroduktion och satsning på betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Och ett utökat antal AT-block och satsningar på betald utbildning för undersköterskor.

För SU:s del så fick sjukhuset 848 miljoner mer i intäkter under 2015. Även stora investeringar genomförs på SU där bland annat byggandet av det nya barnsjukhuset kan nämnas – en investering på cirka 1 500 miljoner kronor – och inte minst bild- och interventionscentrum, även det en investering på drygt en miljard, där målet är att kombinera den senaste bildtekniken med den främsta medicinska kompetensen i landet. Det kommer ge invånarna i Västra Götaland bättre, snabbare och säkrare vård men innebär också nya möjligheter till forskning och utveckling. Nyligen presenterades även planerna för Sahlgrenska Life med en framtida samverkan mellan forskning och vård. Tillsammans blir dessa de största satsningarna någonsin för Västra Götalandsregionen.

Är av högsta betydelse

I den fortsatta utvecklingen av sjukvården verkar Grönblå samverkan för en väl utbyggd närsjukvård kompletterad med länssjukvård och en koncentrerad högspecialiserad vård. Detta för att invånarna ska erbjudas bästa möjliga vård efter behov. Här vill vi understryka att SU:s roll inom rikssjukvården liksom inom forskning och utveckling är av högsta betydelse.

Johnny Magnusson (M)

regionstyrelsens ordförande