Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Strulet i riksdagen får kritik

Regeringen styr riket – och feltryckningar och illa skött kvittningssystem stiftar lag. Schabblet vid omröstningarna i riksdagen fortsätter. – Det är inte bra för demokratins trovärdighet, säger professor Ulf Bjereld.

Sverige har fått ett nytt politiskt begrepp – kvittningsregering. Normalt är regeringen en majoritetsregering eller en minoritetsregering. Den nuvarande är egentligen det senare men tycks snarare ha blivit en regering beroende av hur kvittningssystemet fungerar i riksdagen och om ledamöterna förmår trycka på rätt knappar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Senast i onsdags vann regeringen en omröstning fast man egentligen skulle ha förlorat den. En majoritet av riksdagens ledamöter – det vill säga folkviljan – ville ändra reglerna för småviltsjakt i fjällen.

Statsvetare reagerar

Men en kristdemokrat som egentligen var utkvittad röstade i alla fall, och en socialdemokrat och en vänsterpartist som inte var utkvittade lyckades inte trycka ordentligt på rätt knapp.

En riksdagsledamot tjänar 55 000 kronor i månaden. Inför omröstningarna i kammaren sitter de i veckor och bereder ärendena i utskotten och argumenterar i debatterna för sina ståndpunkter men lyckas sedan ändå inte alltid verkställa beslutet i kammaren.

Flera statsvetare reagerar på strulet.

Inte första gången

– Förtroendet för riksdagen bör man vara aktsam om. Förtroende är lättare att fördärva än att förvärva, säger professor Sören Holmberg.

– Det är inte bra för demokratins trovärdighet om medborgarna får bilden av att slarv och schabbel avgör viktiga politiska beslut, säger professor Ulf Bjereld.

Och det var inte första gången i onsdags. Redan i december strulades det vid tre tillfällen. Vid omröstningen om besparingar i regeringskansliet var två socialdemokrater och en miljöpartist felaktigt på plats i kammaren och en kristdemokrat röstade fel.

Drygt en vecka senare upprepades fadäsen, fast med en annan kristdemokrat och två vänsterpartister som röstade fast de var utkvittade. Dagen efter var Lars Ohly ute och julhandlade i stället för att trycka på knappen och en socialdemokrat tryckte utan att det registrerades.(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.