Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Strauss-Kahn skyller på Sarkozy

Med en vecka kvar till valet i Frankrike anklagar den förre – och numera utskämde – socialistledaren Dominique Strauss-Kahn kretsen runt president Nicolas Sarkozy för att ha förstört hans möjligheter att bli president.

– Kanske var jag politiskt naiv men jag trodde uppriktigt sagt inte att de var beredda att gå så långt... jag trodde inte att de kunde hitta något som skulle kunna stoppa mig, säger Strauss-Kahn i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt The Guardian är det helt klart att när Strauss-Kahn säger "de" så syftar han på personer som arbetar för Nicolas Sarkozy.

"Iscensatt"

Även om han inte tror att händelsen med hotellstäderskan Nafissatou Diallo i USA var en fälla så säger han sig vara övertygad om att den efterföljande polisinsatsen och brottsutredningen "iscensatts av dem som har en politisk dagordning".

Dominique Strauss-Kahn var chef för Internationella valutafonden (IMF) och sågs som en av de främsta utmanarna inför presidentvalet när han den 14 maj förra året överraskande greps av amerikansk polis och anklagades för att ha försökt tilltvinga sig sex med den 32-åriga Diallo. Han avgick från IMF den 19 maj, men släpptes mot borgen den 1 juli, varpå åtalet lades ned den 23 augusti med förklaringen att "det inte var bevisat bortom rimligt tvivel" att städerskan talat sanning.

"Nog nu!"

– Jag planerade att formellt tillkännage min kandidatur den 15 juni och jag var övertygad att jag skulle bli Socialistpartiets kandidat, berättar Strauss-Kahn i intervjun.

I stället är det nu den favorittippade Francois Hollande som utmanar Nicholas Sarkozy och hans högerparti UMP om presidentposten i den avgörande valomgången på söndag den 6 maj.

Och i ett valtal sent på lördagseftermiddagen bemötte Sarkozy anklagelserna från den man som hoppats bli hans rival i valkampanjen.

– Nog nu! Jag uppmanar herr Strauss-Kahn att förklara sig inför rätten och bespara fransmännen sina kommentarer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.