Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Strömlöst på Coop i Sisjön.

Strömavbrott orsakade problem i Göteborg

Under 45 minuter lamslogs stora delar av Göteborg. Kollektivtrafik och karuseller påverkades under tisdagen av det stora strömavbrottet. På onsdagen var allt som vanligt hos merparten av de som drabbats.

- Vi hade många i butiken och det blev helt svart en stund, men folk tog det väldigt bra. Det var nästan en liten kul grej. Vi hade stängt ungefär en timma, säger Örjan Axén, butikschef för Hemköp i källaren av Nordstan.

En som talar om problem är Tommy Fougner, driftschef på Coop Forum, vars butik i Sisjön fick stänga resten av tisdagen på grund av strömavbrottet.

- Visserligen kom strömmen tillbaka, men vi drabbades av följdproblem som vi inte fick bukt med då. Men i dag är allt okej igen, säger han.

Det var ett åskväder vid 17.40-tiden på tisdagen som orsakade strömavbrott i stora delar av Göteborg och i kommuner runtom i Västsverige, som Lerum, Partille, Mölnlycke, Gråbo, Floda och Mölndal.

Klockan 17.46 fick Vattenfall problem med elförsörjningen till Västsverige.

– Ett antal så kallade 130-kilovoltsledningar som matar ström till bland annat Göteborg, Lerum och Härryda slogs ut av åskan. Vi hade åtgärdat det problemet vid 18.09, säger Carina Netterlind, pressekreterare på Vattenfall till GP.

Vid 18.30-tiden hade återigen stora delar av Göteborg och kringliggande kommuner ström.

Strömavbrottet orsakade problem på många håll:

Flera spårvagnar stannade under strömavbrottet, och Västtrafik hade vid 21-tiden under tisdagskvällen förseningar på elva spårvagnslinjer på grund av strömavbrottet.

Vid centralstationen påverkades bland annat belysning, dörrar, skyltar och utropssystem.

På Liseberg stannade samtliga attraktioner under strömavbrottet.

Mathias Norrman satt i en av vagnarna till berg-och-dalbanan Balder när strömavbrottet fick tåget att stanna:

– Vi satt i ungefär 20-25 minuter innan vi kunde gå av, personalen låste upp byglarna manuellt då evakueringsbatteriet inte fungerade.

Trots skyfallet och stoppet i Balder var Mathias Norrman och hans vänner ändå på gott humör när GP pratade med honom vid 19.30-tiden.

– Vi var rätt lugna ändå, flera av oss jobbar nämligen på en annan nöjespark, så vi vet hur evakueringar går till. Nu ska vi åka mer – peppar, peppar ta i trä, säger Mathias Norrman och skrattar.

Liseberg bekräftar att det var problem med evakueringsbatteriet vid Balder.

– Det stämmer, men jag vet inte varför just nu. Man kan öppna byglarna på två olika sätt – antingen med batteri eller manuellt. Nu funkade inte batteriet, så då tog man nästa steg, men det är alltid lättare när man har elektricitet såklart, säger Kent Kierdorf, parkchef på Liseberg.

När strömmen var tillbaka i nöjesparken vid 18.30-tiden körde alla attraktioner igen utom tre under tisdagskvällen.

– Jag har fått höra att det utbröt ett spontant jubel bland besökarna i parken när strömmen kom tillbaka. De allra flesta har ändå förståelse att karusellerna inte fungerar vid ett så här stort strömavbrott, säger Kent Kierdorf.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.